Sreda, 24 april 2024
Iskanje

SIRIJA - Vse po starem (Aleksander Koren)

8. apr. 2017 | 16:01
Dark Theme

V Evropi - tudi pri nas - se je pred predsedniškimi volitvami zelo razširilo bizarno prepričanje, da se bodo odnosi med ZDA in Rusijo bistveno izboljšali, če bo Belo hišo osvojil Donald Trump. K temu so pripomogli politiki, ki jim je bil Vladimir Putin že prej zelo všeč, v Trumpovi zmagi pa so videli odskočno desko tudi zase. Denimo Le Penova v Franciji in Salvini v Italiji. Z ameriškim posebnežem se je spogledoval tudi Grillo. V imenu ne vem česa, morda preživelega ideološkega nasprotovanja do Amerike, pa so v Italiji za newyorškega bogataša navijali tudi mnogi na levici.
Z odločitvijo, da brez soglasja lastnega kongresa, Združenih narodov in svojih tradicionalnih zaveznikov, raketira postojanke Bašarja Asada v Siriji, je Trump že v zibelki zadušil napovedi o novih odnosih med ZDA in Rusijo. In vendar drugače ne bi moglo biti. Resni analitiki so že po nepričakovanem razpletu volitev v ZDA opozarjali, da Amerika in Rusija ne igrata v isti ligi. To, kar iz ZDA dela edino svetovno velesilo, je njihov popoln vojaški nadzor nad oceani, preko katerega obvladujejo vse svetovne tovorne poti. Zato njihova strateška doktrina preprosto ne dopušča možnosti, da bi se Rusija - s pomočjo sirskega samodržca in zaveznika Asada, usidrala v Sredozemskem morju, ki ga ZDA prav tako imajo za svojega. Uporaba kemičnega orožja, povrhu v še nerazčiščenih okoliščinah, je bila le pretveza za vzpostavitev teže ameriškega škornja na tem območju, potem ko je Trump med volilno kampanjo odločno zatrjeval, da ZDA v svetu ne bodo več za druge hodile po kostanj v žerjavico. Hkrati je Trump hotel najbrž svojim državljanom sporočiti, da ni Putinova lutka, mimogrede pa je posvaril še Severno Korejo.
Ker Bližnji vzhod za ZDA, zaradi njihove zdajšnje energetske neodvisnosti, ni več tako pomemben kot včasih, bi lahko bil Trumpov solistični poseg tudi brez hujših posledic. Pokazal pa je, da so se že razblinile iluzije o novem svetovnem redu pod taktirko novodobnih populističnih voditeljev. In da ta red lahko hitro postane nered. Kolikor že ni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava