Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

OBHODNICE - Skrajneži nas varujejo (Aljoša Fonda)

5. sep. 2018 | 18:44
Dark Theme

Kakih deset pripadnikov skrajno desne stranke Forza Nuova se je pretekli konec tedna, ko očitno niso imeli pomembnejših opravkov, meni nič tebi nič prelevilo v nočne stražarje in se sprehodilo po okolici glavne tržaške železniške postaje. Zraven je bil tudi boksar in občinski svetnik Fabio Tuiach, ki je s podobnimi pobudami (takrat je šlo za nadzor barkovljanske obale) pred par leti nabiral volivce oziroma preference, s katerimi je nato v vrstah Lige premočno »vdrl« v občinski svet. Pozneje se je z Ligo sprl in presedlal k skrajno desni stranki, na njegovem Facebook profilu pa ob logotipu Forza Nuova kraljuje napis »anti antifa«. Sam se ima torej za proti-protifašista.
Možakarje skrbita pojava prostitucije in razpečevanja drog, ob vsakem koraku pa omenjajo seveda tuje priseljence, ki so v današnjem času alfa in omega vsake desničarske propagande. V resnici so bili tujci oz. govorci tujih jezikov vselej predmet agresivne pozornosti podobnih skvader, tudi pred stotimi leti, ko smo bili v Trstu glavna tarča takih skupin Slovenci.
Vprašanje je, koga bi se morali občani, ki se v nočnih urah sprehajajo po mestnih ulicah, najbolj bati in kdo naj bi nanje deloval pomirjujoče: posamezniki azijskega, afriškega, slovanskega porekla ali pa deseterica bolj ali manj nabildanih italijanskih skrajnežev, za katere je Duče še vedno posnemanja vredna osebnost? Kdo bo pa njih nadziral? Policija? Še je živ spomin na fašistične razbijače iz Drevoreda 20. septembra: prav oni so dolgo predstavljali eno glavnih težav za javni red in mir v Trstu ...
V valu kritik ni slišati glasu predsednika Dežele FJK Massimiliana Fedrige (medtem ko je njegov odbornik Roberti obhodnice podprl, podžupan Polidori pa itak sam straži Pomol Audace ...). Razumljivo: kot institucionalni predstavnik si Fedriga noče nabrati zamer sil javnega reda, za katere so obhodne straže moteče. Po drugi strani pa je sam pred leti, ko še ni bil tako poznan, prav tako nabiral politične točke. Nekega avgustovskega večera leta 2010 sem se kot kronist udeležil pohoda prostovoljcev za varnost, ki ga je vodil ravno Fedriga, glavni namen pa je bil nadzorovati pojav prostitucije v mestnem središču. Vse skupaj je bilo dokaj groteskno. Od daleč smo gledali prostitutke, ki so čakale na vogalih Terezijanske četrti, »zeleni prostovoljci« pa so bili med opazovanjem teh deklet v minikrilih videti precej v zadregi. Mimo so po mirnem mestu hodili občani in turisti, ki so se spraševali, kaj počenjamo. Po dobri uri se je zdolgočasena druščina razšla – in konec.
Akcijo predstavnikov Forza Nuova, ki je povrh vsega bržkone nezakonita, lahko označimo le kot golo propagando. Ampak pojava ne gre podcenjevati – kakor tudi ne prostitucije in mamil, za katere pa so vsekakor zadolženi policija, karabinjerji in mestni redarji. Upajmo, da ne bomo nekega dne dočakali paravojaške enote, kakršno so pravkar ustanovili na Štajerskem (ali jih na območju nekdanje Jugoslavije po vsem, kar se je zgodilo v devetdesetih letih, res pogrešamo?). Ali pa ksenofobičnih protestov, kakršni so izbruhnili v Nemčiji.
P.S. Kdo ve, ali branitelji čistokrvne (vzhodne) Nemčije, ki so protestirali v Chemnitzu, vedo, da je izvor imena tega mesta slovanski (Kamenica). Kar velja tudi za Leipzig (Lipsk oz. »mesto lip«), Dresden (Dreždany) in verjetno tudi Berlin (Brlo oz. Berlo). Ni vse tako zelo germansko, kar je v Nemčiji ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava