Četrtek, 09 julij 2020
Iskanje

AVSTRIJA: »Nič več z desnico«

22. maj. 2019 | 9:00
  Dark Theme

  »Dovolj je dovolj!« S temi besedami je avstrijski kancler Sebastian Kurz v soboto zvečer Avstrijcem sporočil konec (od vsega začetka sporne) vladne koalicije svoje ljudske stranke (ÖVP) s skrajno desničarskimi svobodnjaki (FPÖ) in (medtem bivšim) podkanclerjem Heinzem Christianom Strachejem. Vzrok za nepričakovan padec vlade je bil na skrivaj posnet video iz poletja 2017, v katerem je Strache – s predsednikom poslanskega kluba svobodnjakov v avstrijskem parlamentu Johannom Gudenusom – v pogovoru z domnevno rusko investitorko v neki vili na španskem otoku Ibiza razkril dejanske namene očitno povsem skorumpiranega vrha avstrijske desnice, ki je le nekaj mesecev kasneje postala vladna stranka v Avstriji: spodkopavati demokracijo in pravno državo, po Orbanovem vzoru ustvarjati monopol nad mediji ter – za drobiž – prodati državo in njene naravne resurse tujcem ... Pri tem je treba vedeti, da sobotni padec vlade kanclerja Sebastiana Kurza ni bil prvi, temveč že tretji v zadnjih 15 letih avstrijske republike – in vedno so ga povzročili svobodnjaki! 2002 in 2006 je koalicijo z ljudsko stranko »spustil v zrak« medtem rajni koroški deželni glavar Jörg Haider, zdaj pa še Strache. Vladna koalicija kanclerja Sebastiana Kurza s svobodnjaki je padla že po 17 mesecih. Leta 2002 in 2006 sta povzročila padec vlade notranji razkol pri svobodnjakih, tokrat pa ji je naredil nepričakovan in hkrati bliskovit konec »udarec od zunaj« – afera Ibiza oz. videoposnetek s šokantnimi razkritji o dejanskih načrtih avstrijskih svobodnjakov. Tako kot Haider je tudi Strache Avstrijcem zapustil politično opustošeno in v mednarodni javnosti hudo poškodovano državo, saj v alpski republiki ni oz. ne bo ostal kamen na kamnu. Avstrijci pa bodo morali na predčasne volitve, prividoma začetek septembra letos, s popolnoma odprtim izidom.

  Kajti poleg Stracheja je za nastalo državno krizo v Avstriji in s tem tudi za mednarodno razsežnost padca te vlade nedvoumno odgovoren tudi kancler Sebastian Kurz. Bil je namreč tisti, ki je pri oblikovanju avstrijske vlade konec leta 2017 tvegal udeležbo skrajno desničarskih svobodnjakov na čelu s Strachejem, samo zato, da bi si zagotovil stolček najmlajšega kanclerja v Evropi. Pri tem ni hotel slišati glasna svarila pred politično pustolovščino koalicije s skrajnimi desničarji, nacionalisti, populisti in, kot je pokazala afera Ibizia, tudi povsem koruptnimi politiki. Kurz bo šel na predčasne volitve z madežem, da si je izbral popolnoma nesposobnega, skorumpiranega in neskončno neumnega vladnega partnerja, da mu je bila oblast bolj pomembna kot država.

  Zato se po volitvah lahko zgodi, da je bil sicer najmlajši, obenem pa tudi kancler z najkrajšo vladno dobo v Avstriji.

  Politični polom v Avstriji oz. padec vlade kanclerja Kurza pa vsebuje vsekakor tudi resno sporočilo Evropi in vsem, ki se borijo za demokracijo, svobodo, človekove pravice in druge temeljne vrednote: »Nobenih alians z desnico!«

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kako boste potovali letos poleti:

  3. jul. 2020 | 18:38
  Z avtomobilom
  Z motorjem
  Z avtobusom
  Z vlakom
  Z letalom
  Z ladjo
  Peš
  Ne bom potoval/a
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo