Petek, 24 maj 2024
Iskanje

ITALIJA: Draghijev prvi polčas

Rim |
29. mar. 2021 | 9:05
    Dark Theme

    Mirno lahko zapišemo, da je Draghijeva vlada za zdaj nadaljevanje Contejeve vlade brez Conteja. Potrdila je namreč vse dosedanje ukrepe v boju proti epidemiji, tako zdravstvene kot socialne. Podaljšala je tako omejitve gibanja kot tudi prepoved odpuščanja, dva ukrepa, ki sta bila v času prejšnje vlade označena za »sovjetska«, češ da omejujeta osebno svobodo in prosti trg. O črpanju sredstev iz evropskega sklada za financiranje zdravstva (sloviti ESM) ni več govora. Spomnimo: njegovo neaktiviranje je bilo glavni razlog (pretveza) za Contejev padec.

    Skratka, Draghi ni noben deus ex machina, drži pa, da je pravi človek za vodenje zdajšnje heterogene koalicije. Ne stranke ne mediji se mu ne upajo oporekati. Lahko si privošči trditve in dejanja, ki si jih Conte ne bi mogel privoščiti. Lahko, denimo, blokira izvoz cepiva za revnejše države s trditvijo, da Evropa ne more pomagati »tretjemu svetu«, če sama prej ne okreva in zažene svoje ekonomije. Za večino Italijanov zveni najbrž smiselno, ni pa »zelo levičarsko«. Bonbonček za Ligo, to je zaustavitev več milijonov davčnih izterjevalnih (in baje neizterljivih) postopkov, z nasmeškom »à la Mona Lisa« pragmatično pove, da bo to omogočilo večjo učinkovitost davčne uprave pri preganjanju bodočih nepokornih davčnih zavezancev. Samo Draghi lahko verodostojno kritizira Evropsko komisijo (»če ne bo šlo drugače, si bomo glede cepiv pomagali sami«), ne da bi se usul plaz. V isti sapi tudi sporoča javnosti, da se v EU zatika, ker je Evrope »premalo«, ne pa ker je je »preveč«, kot trdijo domači in tuji suverenisti.

    A je to šele prvi polčas. Prava preizkušnja za Draghija šele prihaja. Drugi polčas bo moral namreč ponuditi odgovor na ključno vprašanje, ali bo Italija sposobna v okviru programa Next generation EU oblikovati dober načrt za modernizacijo in zagon blokirane države, takšen, ki bo omogočil črpanje evropskih sredstev in njihovo smiselno in učinkovito porabo. Mimo ozkih interesov strank, lobijev, korporacij, sindikatov in birokratov. To je pravo Sizifovo delo, od katerega pa je odvisna prihodnost vseh nas.

    Če želite komentirati, morate biti registrirani