Nedelja, 16 junij 2019
Iskanje

ITALIJA: Volitve kdaj?

3. jan. 2019 | 20:04
  Dark Theme

  Koliko časa se bo na oblasti obdržala nova italijanska dvoglava vlada, se sprašujejo komentatorji političnega prostora. Brez čarobne krogle tega ni mogoče napovedati. Mogoče pa je z veliko mero gotovosti zapisati: če bo padla, nas čakajo predčasne volitve. Drugič, rok trajanja vlade določa Liga. Opozicija v tej zakonodajni dobi ne more odigrati nobene vloge. Demokratska stranka se ji je zaradi svoje notranje razklanosti odpovedala že med lanskim sestavljanjem vladne kombinatorike. In laja zdaj ob mimoidoči karavani.

  Volitve torej. Jih bomo doživeli kmalu ali ima prav premier Conte, ko pravi, da bo v Palači Chigi sedel pet let? Prvi mejnik, bodo kajpak, evropske volitve. Tedaj bo jasno, ali je res, kot zaznavajo javnomnenjske raziskave, da je Liga podvojila podporo in prehitela Gibanje 5 zvezd. Za Ligo, ki ima velik vpliv v vladi, a je njena parlamentarna teža neprimerno manjša od teže koalicijskega (pardon, pogodbenega) partnerja, bi bil lahko to razlog za predčasno prekinitev težko uskladljivega zavezništva. Vladni stranki bosta sicer najkasneje aprila, torej tik pred majskimi evropskimi volitvami, unovčili del predvolilnih obljub od predčasnih upokojitev, zaposlitev v javni upravi in (najbrž zelo razvodenele) podpore revnim in brezposelnim.

  Kaj bo potem, zlasti prihodnje leto, pa je tudi zanje neznanka in sila tvegana zgodba.

  Liga ima prepoznavno ideologijo, je vešča vladanja, označuje jo pragmatizem. Berlusconijev volilni bazen je že skoraj posušila. Podelitev večje avtonomije severnim deželam (na podlagi ustavne reforme, ki jo je leta 2001 odobrila leva sredina) je lahko zanjo nov zadetek v polno. Gibanje 5 zvezd je objektivno v težavah. Salvini ga je zasenčil. Vladanje načenja njegov protestni naboj. Njegovi manj militantni volivci, predvsem tisti z idejno levo in ekološko provenienco, se sprašujejo, ali so stavili na pravega konja. Del njih se, sodeč po predvolilnih anketah, že zateka v volilno abstinenco.

  Kam drugam zdaj niti nimajo kam iti.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

  28. maj. 2019 | 12:28
  v Sloveniji
  na Hrvaškem
  v Italiji
  v Grčiji
  v kakšni drugi evropski državi
  na eni od neevropskih celin
  ne bom dopustoval
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo