Ponedeljek, 30 november 2020
Iskanje

OKOLJE IN DRUŽBA: Mladi zmorejo

Trst |
11. maj. 2019 | 8:00
  Dark Theme

  Delujmo lokalno, mislimo globalno. Geslo, ki so ga v torek, 7. maja, na predstavitvi majskih dogodkov tržaškega gibanja petkov za prihodnost večkrat prepričano izrekle aktivistke Sara, Francesca in Anna Lilian, priča o tem, da mladi niso tako apatični in brezbrižni kot marsikdo rad neprestano ponavlja. Pri srcu jim je prihodnost okolja, ki so ga »svetovni voditelji predolgo zanemarjali in uničevali«.

  Rosno mlada švedska aktivistka Greta Thunberg je sicer znala pregovoriti pripadnike vseh generacij. Svetovno gibanje FridaysForFuture pa mnoge preseneča, ker pri njem množično sodelujejo višješolski dijaki in univerzitetni študentje. Da, točno tisti, ki jim nekateri tudi s kančkom »modre vzvišenosti« očitajo, da večino svojega prostega časa zabubljeno pretičijo s pametnim telefonom v rokah. Sara, Francesca in Anna Lilian so se z mešanico radoživosti in treme zvrstile pred kamerami in novinarji. Preden so spregovorile, so druga drugo spraševale, kdo med njimi bo predstavila posamezno točko programa. Marsikoga so očarale, ker je iz njihovih besed dobesedno izžareval občutek, da trdno verjamejo v svoja stališča. Nekako s podobnim prepričanjem, s katerim so pred časom za pravičnejšo družbo stopile na ulice pisane množice študentov in mladih.

  Bitka za okolje je morda v marsičem različna od nekdanjih mirovnih ali drugih množičnih shodov, kot je bilo na primer študentsko gibanje leta 1968. Tako pa se pravzaprav »spodobi« za vsako gibanje, ki želi biti odraz svojega časa.

  Prepoznati pa je slično angažiranost in željo, da mladi sami vzamejo v roke vajeti družbene realnosti. »Pravite nam, da moramo študirati in delati. Da brez študija in dela ne bomo imeli prihodnosti. Mi se trudimo, a vse kaže, da te prihodnosti ne bo,« so med drugim zapisale črno na belo. Sporočilo za javnost so natisnile na recikliran papir. Morda za marsikoga le stranski detajl, morda pa še dodaten namig, da želijo pri tržaškem gibanju učinkovati čim bolj verodostojno. Vodilna poanta je enostavna: mladi zmorejo oziroma zmoremo.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Ali menite, da bi morali za praznike vsaj delno sprostiti ukrepe proti pandemiji?

  27. nov. 2020 | 11:20
  Da, absolutno
  Da, toda nisem povsem prepričan/a
  Ne
  Absolutno ne
  Ne vem
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo