Ponedeljek, 25 maj 2020
Iskanje

PATRULJE: Policisti niso krivi

Trst |
3. jul. 2019 | 8:00
  Dark Theme

  Simpatiziramo s policisti – tako kot pesnik Pier Paolo Pasolini v verzu iz leta 1968. Nobene vzporednice ni mogoče potegniti s takratnim dogajanjem v Rimu, ko se je vnel pretep med študenti in policijo, toda verz bi lahko napisali tudi po včerajšnji novinarski konferenci na mejnem prehodu med Bazovico in Lipico.

  Italijanski policisti so bili v zadregi. Slovenski kolegi so pripravili izjavo, jo prebrali in potem še odgovarjali na vprašanja. Italijanski policist z najvišjim činom je nemo stal zraven. Slovenskim kolegom je sporočil, da ne more govoriti.

  Novinarji so se kajpak začudili. Gre za skupne patrulje, a govorijo samo Slovenci. Potem je italijanski policist le povedal nekaj, na pol glasno in s prošnjo, da se ne preveč navaja njegovih besed. Verjetno je bil v precepu med navodili, ki jih je prejel, in zdravim razumom.

  Zakaj so pripravili skupno novinarsko konferenco, ko pa ena stran ni imela dovoljenja, da govori?

  Drugi vzrok za zadrego italijanskih policistov je bilo podrobno naštevanje podatkov slovenskih policistov. Ti so razgrnili statistiko o ilegalnih prehodih meje, italijanska stran pa tovrstnih informacij ne pošilja v javnost. Kar je seveda absurd: država, ki je dala alarm, ne dokaže, da je utemeljen.

  A za to, kajpak, niso krivi italijanski policisti.

  Sledil je še slabo zrežiran film. Italijanski in slovenski policisti so pred trumo novinarjev in fotografov pripravili prikaz skupnega dela. Postavili so se na cesto in ustavili nekaj vozil. Medtem so se snemalci in fotografi prepirali, ker so drug drugemu vpadali v kader. Si lahko predstavljate, kaj si je mislil voznik, ki je morda še nekaj minut prej brezskrbno nakupoval meso v trgovini ...

  Sledil je še kader na gozdni stezi, ki se z mejnega prehoda dviga proti Kokoši. Policijski avto spredaj, novinarski kombi zadaj. In spet negodovanje fotografov in snemalcev, ker kadri niso kredibilni, če se ob policistih v gozdu vidi še novinarje v srajcah.

  Za dostojanstvo gre. Za dostojanstvo varuhov reda in za dostojanstvo institucij. Če ga je včeraj vsaj po malem zmanjkalo, niso krivi policisti.

  Krivi so tisti, ki so na meji ustvarili razmere za medijski šov. In to prav gotovo niso migranti.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

  6. maj. 2020 | 17:24
  Prepoved ležanja na plaži
  Prepoved prostega prečkanja meje
  Prepoved obiska prijateljev
  Prepoved skupinskih športov
  Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
  Vse sedanje prepovedi so na mestu
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo