Petek, 07 maj 2021
Iskanje

RAZKOL: Kot otroci brez pravljic

Evropa |
21. apr. 2021 | 10:46
  Dark Theme

  Andreo Agnellija in Florentina Pereza bi sovražil tudi Dante Alighieri. »Il sommo poeta« bi jima v svoji Divini Commedii pokazal rdeči karton in ju poslal v pekel. Bolj natančno v drugi, tretji ali četrti krog. Tam so »trpele« duše pohotnih, požrešnih in pohlepnih.

  Bogatejši, ki niso nujno najboljši (Juventus je v osmini finala lige prvakov izpadel proti Portu), bi želeli razbiti red in meritokracijo, ki je doslej vladala v nogometu. Vsi vemo, da si po zmagi na državnem prvenstvu tudi prvak Slovenije, Malte, Andore in Gibraltarja zasluži mesto v kvalifikacijah za nastop v prestižni ligi prvakov. »Kill The Dream« poje ameriški glasbenik Jerry Paper. »Super League« bi uničila sanje tako imenovanih malih klubov: Maribor ne bi več gostil Liverpoola, Udinese ne bi več igral proti Barceloni. Navijačem bi ukradli upanje in hrepenenje po slavi. V nogometu se je ničkolikokrat zgodilo, da palček premaga velikana. Mediji smo poročali o Davidovih podvigih proti Goljatu. Odvzeli bi nam pravljično plat tega športa, ki še vedno očara in razburja ljudske množice. Pa ne samo ljudske množice. Vest o ustanovitvi superlige je dvignila veliko prahu tudi v političnih vrhovih v Italiji, Franciji in Veliki Britaniji. Draghi, Macron in Johnson so proti »eliti«, ki se je odločila za razkol. A bodimo pošteni, pravzaprav nihče ne ve, kam pelje nova pot, ki jo je izbrala dvanajsterica klubov. Morda bomo leta 2030 pisali o Agnelliju kot vizionarju, ki je nogomet dvignil na določeno raven. Ali pa bo enostavno ostal zarotnik, ki je zabodel nož v hrbet Čeferinu. Toda pozor: nihče ni pomislil na tretjo varianto. Nogomet bi lahko izgubil na vidljivosti in množičnosti. Ali bo nova generacija (postkoronskih) mladih še naprej igrala in oboževala žogobrc, kot smo ga doživljali rojeni v generaciji X ali milenijci? Pravzaprav so spremembe že v teku, saj je na lokalni ravni vedno manj amaterskih in mladinskih ekip. V zahodnem svetu je vse manj mladih, ki brca žogo po ulicah in vaških »kampetih«. A tega Agnelli in Perez ne vesta, saj živita v čisto svojem (elitnem) okolju.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

  19. apr. 2021 | 16:56
  Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
  Doma
  V Italiji
  V Sloveniji
  Na Hrvaškem
  V kakšni drugi državi
  Ne vem
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo