Nedelja, 21 julij 2024
Iskanje

ŠPORTNE STAVE: Prekleta skušnjava

29. jan. 2019 | 7:00
  Dark Theme

  Prva premisa. Reportažo o športnih stavah sem začel iz gole radovednosti, predvsem pa zaradi začudenja, ki ga je sprožilo dejstvo, da je mogoče staviti na izide tekem košarkarjev oziroma najstnikov društev, ki jih osebno poznam.

  S prispevki nočem spodbuditi bralcev, naj stavijo denar na izide športnih tekem. Čisto nasprotno. Športne stave in stavnice, tako legalne kot ilegalne, so vedno bolj razširjene, v povezavi z njimi pa se obračajo tudi visoki denarni zneski. Igre na srečo pa lahko iz prvotne zabave hitro preidejo v odvisnost. Veliko je primerov znanih ljudi, športnikov, ki so zaradi te bolezni zapravili marsikaj. Prav tako je mnogo »navadnih smrtnikov«, ki so zaradi te oblike odvisnosti zapravili vse. Ne obsojam ljubiteljev stav, vsi pa se morajo zavedati, da je zadeva delikatna in nevarna. Torej, cum grano salis.

  Druga premisa. Upam, da bom z reportažo sprožil neke vrste alarmni zvonec. Če je napovedovanje izidov tekem poklicnih športnikov že del »kulture«, ustaljena in sprejeta praksa ter ogromen posel, je možnost vlaganj denarnih zneskov v napovedovanje izidov amaterskih, predvsem pa mladinskih tekem, zelo zaskrbljujoča zadeva. Menim, da bi razne ustanove, zveze posameznih športnih panog, komiteji itd. morali to obsoditi ter si prizadevati za prepoved tovrstnega početja s strani hiš športnih stav. Če je pri ilegalnih platformah to skorajda nemogoče, se na legalne stavnice zagotovo da vplivati.

  Tretja premisa. V nadaljevanju tega razmišljanja bom poskušal predstaviti primer morebitnega hipotetičnega scenarija, do katerega bi lahko prišlo tudi pri nas, če upoštevamo teoretično hipotezo, da svet sestavljajo same nepoštene osebe. Na srečo ni tako, je pa tudi res, da na svetu ne živijo le sami poštenjaki. V nadaljnjih vrsticah bom torej »pozabil« na obstoj vsakršnih etičnih načel.

  Ravno v torek, 29. januarja, se bosta v telovadnici Kulturnega doma v Gorici na derbiju košarkarskega deželnega prvenstva U20 pomerila Dom in Breg. V trenutku, ko pišem te besede, ne vem, ali bo mogoče staviti na to tekmo. Denimo, da se bo - kot se je zgodilo ta teden - dvoboj znašel na seznamu spletne platforme bet365. Ker zaseda Breg drugo mesto na lestvici in ker je v uvodnem delu prvenstva v Dolini zmagal z 92:65, so košarkarji trenerja Miroslava Jurića na papirju gotovo favoriti. Naj hipotetično ocenimo, da bi lahko stavnica za Domovo zmago obljubila isti količnik kot za prejšnjo tekmo proti Santosu oziroma 2,5. Zunanji opazovalec bi lahko npr. tudi mislil, da ekipi na tem prvenstvu nimata posebnih ambicij. Obe društvi pa sta članici projekta Jadran. Odborniki se med seboj poznajo. Ali se ne bi lahko v korist obeh združenj in samega projekta Jadran zmenili, naj zmaga Dom, ob tem pa naj oboji - preko posrednikov, seveda - stavijo na Domovo zmago? 10.000 evrov »naložbe« bi doprineslo »čistih« - sicer nepoštenih - 15.000 evrov, kar je za amaterska društva velika vsota denarja. Ali pa, druga možnost. Protagonisti tovrstnih mladinskih tekem so osemnajst oziroma devetnajstletniki - igralci Doma so še mlajši -, ki kot večina višješolcev ne razpolagajo s številnimi evri. Večkrat so tekmeci na igrišču prijatelji med seboj, morda tudi sošolci, glede na to, da v skupini nastopajo le ekipe z Goriškega in s Tržaškega. Ali se ne bi v šolskih klopeh zjutraj zmenili, kdo naj zmaga in kdo naj izgubi ter prijateljem rekli, naj pred tekmo 50 evrov, ki so jih prejeli kot božični dar, vložijo v zmagovalca, ki je vnaprej določen? Kar lep priboljšek za dijaka višje srednje šole, kajne? Priznam, da verjamem v poštenost ljudi, še enkrat pa bom ponovil, da na svetu ni samih poštenjakov. Zagotovo nisem edini, ki si je hipotetično zamislil opisane scenarije. Najbrž so za marsikoga celo naivni. Dejstvo, da bi jih lahko kdo uresničil oziroma da jih uresničuje na katerem koli koncu sveta, je hud udarec za vsa prečudovita in edinstvena načela, ki jih šport posreduje. Še hujši, če za to izkorišča najstnike. To je za športno gibanje najhujši poraz. Tega ne smemo dovoliti.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani