Petek, 29 maj 2020
Iskanje

TURIZEM: Kdo komu krade goste?

Trst |
12. avg. 2019 | 8:00
  Dark Theme

  Uradni hrvaški statistični podatki potrjujejo, da je letošnja sezona v priljubljenih letoviščih slabša od lanske. Da ti podatki držijo, smo se prepričali tudi med obiskom tržaških potovalnih agencij, v katerih so nam povedali, da so letos poleti prodali manj aranžmajev za Jadransko obalo. Kot glavni razlog so navedli cene, ki so višje kot v drugih mediteranskih destinacijah.

  Hrvaška država na kritike odgovarja, da je za letošnjo slabo sezono krivo slabo vreme. Ta izgovor seveda ni dobro osnovan, saj gredo turisti na težko pričakovan oddih tudi, če vreme ni sončno. Če torej država želi ostati v globalni turistični tekmi, bo morala turističnemu sektorju konkretno pomagati. Tudi z znižanjem DDV, ki na Hrvaškem za hotelske in gostinske storitve znaša kar 25 odstotkov. Konkurentka Grčija bo prihodnje leto davek na dodano vrednost za gostinske storitve s 24 odstotkov znižala na 13 odstotkov, za hotelske namestitve pa s 13 odstotkov na 11 odstotkov.

  Vse to bo naredila z namenom, da bi pritegnili vlagatelje, olajšala poslovanje podjetnikom in zvišala konkurenčnost turizma. Španija ima denimo 10-odstotni davek na omenjene storitve, Slovenija 9,5-odstotnega, Črna Gora pa 7-odstotnega.

  Jasno je, da visok DDV in posledično višje cene niso edini razlog za slabšo turistično sezono na Hrvaškem. Tudi turistični delavci se bodo morali vprašati, zakaj so jim turisti obrnili hrbet. Ti pogosto ne vedo, da so turisti bolj zahtevni kot nekoč. Turist je namreč oseba, ki se je odločila svoj prosti čas nameniti spoznavanju novih krajev in kot gost želi biti sprejet in obravnavan z veliko mero gostoljubnosti. Želi si pristnega človeškega stika in domačnosti kraja, v katerem počitnikuje.

  Morje, sonce in riba s krompirjem ter blitvo zato niso več dovolj. Za obstanek v turistični tekmi je potrebno nekaj več. To so razumeli v Grčiji in Turčiji. Hrvati se zato ne smejo čuditi, da se je letos tako veliko število turistov raje odpravilo tja.

  Če želite komentirati, morate biti registrirani

  $tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

  Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

  6. maj. 2020 | 17:24
  Prepoved ležanja na plaži
  Prepoved prostega prečkanja meje
  Prepoved obiska prijateljev
  Prepoved skupinskih športov
  Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
  Vse sedanje prepovedi so na mestu
  Prikaz rezultatov

  Glasovanje zahteva prijavo