Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Beck is back!

8. maj. 2014 | 18:12
Dark Theme

Po dolgih štirih letih se na svetovno glasbeno sceno vrača ameriški kantavtor Beck. David Beck Campbell Hansen, bolje poznan z imenom Beck, je v dvajsetletni glasbeni karieri izdal trinajst plošč. Zaslovel je že leta 1994 s ploščo Mellow Gold, ki je vsebovala single Loser, pesem, ki je danes splošno znana popevka.
Beck, ki so ga nekoč imeli za novega Syda Barretta (pokojnega pevca legendarne angleške skupine Pink Floyd), je v vseh teh letih spreminjal svojo glasbo, predvsem pa je bilo na njegovih ploščah veliko glasbenega eksperimentiranja. Od poskočnega indie rocka do elektronske glasbe in psihedelije, v zadnjih letih ponoven povratke k folk ritmom in bolj umirjeni kantavtorski glasbi, nova plošča Morning Phase je pa vseeno skok v preteklost; tu mislim na ploščo Sea Change iz leta 2002 in na tisto folk glasbo, ki je Becku nedvomno ostala v srcu. Izvrstni glasbenik je tudi tokrat segel po marsikaterem glasbenem inštrumentu, ob tem pa združil še stare znance, ki so z njim že sodelovali pri plošči Sea Change: kitarist Smokey Hormel, basist Justin Meldal Johnsen, vsestranski glasbenik Roger Joseph Manning jr. in bobnar Joey Waronker. Pri snemanju so sodelovali še številni glasbeniki.
Nov Beckov album sestavlja trinajst komadov za malo manj kot petdeset minut umirjene folk glasbe. Najprej je na vrsti krajši glasbeni intro, ki ga ustvarijo violine in violončeli, nato pa prisluhnemo Becku in njegovi akustični kitari v komadu Morning, ki se nanaša na naslov plošče. Nekoliko bolj hitra in psihedelična je naslednja Heart is a Drum, medtem ko je komad Say Goodbye poklon bluzu in ameriški country glasbeni tradiciji. Beckova melanholija igra glavno vlogo v dolgi baladi Unforgiven, ravno tako pa tudi v krajši Don't Let it Go. Po krajšem godalnem intermezzu, ki ga predstavlja Phase, je na vrsti ena izmed boljših pesmi plošče Turn Away, album pa zaključujeta psihedelija in Beckov klavir v pesmi Waking Light.

Morning Phase
Beck
Folk, kantavtor
Capitol Records, 2014
Ocena: ★★★★★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava