Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Kje dobimo prostor in smisel zase?

11. jun. 2014 | 21:28
Dark Theme

Nick in Meg sta skupaj že več kot trideset let. Pravzaprav letos poteka trideseta obletnica njune poroke in simpatični angleški par odloči, da bi pomembnemu datumu primerno nazdravil v Parizu. V tistem hotelu, v katerem sta pred tremi desetleji prežibvela medeni teden. Nick je medtem postal priznani univerzitetni profesor, Meg pa se je pred nedavnim upokojila kot višješolska profesorica. Ko dospeta točno v tisti hotel, v katerem sta preživela prve poročne dni, pa spoznata, da se je v času popolnoma spremenil. Tako spoznanje je za Meg tudi hudo razočaranje in zato prepriča moža, da si vsaj za konec tedna privoščita pariški Grand Hotel. Nick se da prepričati, a je hudo zaskrbljen nad računom, ki ga bo moral nato plačati.
Mitchellov film je nekakšna ljubezenska zgodba, z romantičnim Parizom v ozadju, ki se razvija po nazaj. Se pravi od konca, v smeri začetka. Meg in Nick namreč ob Eiffelovem stolpu in Louvru obujata spomine na začetek njune ljubezenske zgodbe, ko sta obadva sanjala o boljši in lepši prihodnosti, a se morata zdaj, trideset let kasneje soočati z bistveno trpkejšo realnostjo.
Obadva sta svoje dala skozi in doma, pustila otroke in vnuke, zdaj v Parizu pa spet iščeta prostor in smisel zase.
Pomembno vlogo pri vsem tem ima tudi Nickov stari prijatelj, Morgan, ki ga Meg in soprog srečata čisto slučajno in v njegovi družbi obujata spominr na lepe, stare čase.
Film je Roger Mitchell posnel po istoimenskem delu Hanifa Kureishifa, osrednje vloge pa zaupal izrednim gledališkim igralcem. (Iga)

Le Week-end
Velika Britanija 2013
Režija: Roger Mitchell
Igrajo: Jeff Goldblum, Lindsay Duncan in Jim Broadbent
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava