Petek, 19 april 2024
Iskanje

Kulturni dom je veliko več kot gledališče

26. feb. 2015 | 17:45
Dark Theme

V soboto in v nedeljo bo Kulturni dom v Ulici Petronio v Trstu gostil pravi kulturni maraton. S predstavami, koncerti in drugimi dogodki bodo Slovensko stalno gledališče (SSG) in druge ustanove ter društva proslavili petdesetletnico kulturnega hrama tržaških Slovencev. Dvodnevni program smo objavili v včerajšnji izdaji dnevnika, dostopen je tudi na spletni strani www.teaterssg.com.
Breda Pahor je doživljala Kulturni dom v različnih vlogah: na začetku kot angažirana dijakinja, vseskozi kot obiskovalka gledališča, dalj časa kot urednica kulturnih strani našega dnevnika, zdaj pa kot predsednica upravnega odbora SSG.

V soboto in nedeljo boste z velikim številom prireditev proslavili obletnico. Kako je nastala ta zamisel?
Sprva smo pravzaprav obljubili, da bomo praznovali že decembra, a nam do takrat ni uspelo tega narediti. K sreči so k nam pristopile tudi druge skupine, v prvi vrsti Slovenski klub in Skupina 85, naj omenim pa tudi Zvezo slovenskih kulturnih društev, Glasbeno matico, Narodno in študijsko knjižnico ter društvi KONS in Cizerouno, s pomočjo katerih je v primerjavi s prvotno zamislijo nastal bistveno bogatejši program.
SSG bo ponudil predstavi za otroke in odrasle, v sodelovanju z Glasbeno matico se bo nadaljeval niz Nedeljske matineje. Od vsega začetka je vsekakor prevladalo mnenje, da praznik ne sme biti samo institucionalen, ampak da mora spodbuditi druženje in zadrževanje v teh prostorih. Na spisku je mnogo prireditev, od trobil do jazz orkestra, poskrbljeno bo seveda tudi za pogostitev. Z zdajšnjim upraviteljem bara imamo prijaznejšo in kvalitetnejšo ponudbo.
Ali je bilo težko spraviti skupaj toliko dogodkov in izvajalcev?
Bilo je nekaj organizacijskih težav, v SSG tega verjetno ne bi mogli sami izpeljati. Nas je malo, dela pa je veliko. Naj opozorim, da bomo med drugim predvajali fotografije Maria Magajne z zvočnim zapisom z odprtja Kulturnega doma leta 1964, pa tudi dokumentarni film, ki nam ga je dal na razpolago Aljoša Žerjal.
Obnovili bomo polstoletno zgodovino doma, ki je po mnenju nekaterih krasotec, medtem ko so drugi manj navdušeni in pravijo, da bi bila s funkcionalnega vidika potrebna posodobitev. Prav pa je, da ovrednotimo to kulturno središče, ki naj bi gostilo tudi druge prireditve in ne samo predstave ter koncerte SSG. Opazili smo, da si ljudje želijo druženja v tem domu.

Celotni intervju v petkovem Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava