Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Salgadovo ljubezensko pismo

25. maj. 2016 | 20:57
Dark Theme

Afriška plemena, Amazonija, sloni, ledene gore, staroselci ... Muzej in galerije mesta Ljubljane bodo med 31. majem in 31. avgustom gostili razstavo enega najvidnejših živečih fotografov na svetu Sebastia Salgada; razstava nosi naslov Geneza in prikazuje naravne lepote sveta. Fotografije bodo na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana in Jakopičevi galeriji, razstavo bo pospremilo več dogodkov, vodenih ogledov, delavnic in okoljevarstvenih projektov.
Kot je na sredini novinarski konferenci povedal direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) Blaž Peršin, pet avtorjevih ciklov z 245 črno-belimi fotografijami velikega formata prikazuje kontekst njegovega prostora in časa. Selgado, znan po fotografiranju človeških stisk in tragedij, se je po Peršinovih besedah odločil, da ima dovolj smrti in temačnih trenutkov, zato se je posvetil lepotam sveta. Prav to je Selgado, ki velja tudi za vplivnega ekološkega aktivista, upodobil v Genezi. Razstava je razdeljena na pet geografskih območij, poimenovanih Jug planeta, Zatočišča, Afrika - ta so na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana - ter Severna prostranstva in Amazonija in Pantanal, ki sta razstavljena v Galeriji Jakopič.
Razstava, ki jo bodo odprli 31. maja (Selgado se zaradi zdravstvenih težav - operacije noge - ne bo udeležil odprtja), je osrednji kulturni projekt v sklopu Ljubljane - zelene prestolnice Evrope 2016. Po besedah podžupanje Mestne občine Ljubljana (MOL) Tjaše Ficko ta postavitev skupaj s filmom Sol zemlje, ki sta ga režirala Wim Wenders in Juliano Ribeiro Salgado, ljudem odpira pogled, da vidijo, kaj je narobe in kaj je treba spremeniti, obenem pa jim prikazuje tudi lepote, ki jih moramo znati ohraniti.
Kustosinja razstave Marija Skočir je povedala, da so razstavo umestili v kontekst mestnega muzeja, ki kot kulturna institucija zmore generirati nova razmišljanja. Opozorila je na delo Salgada, ki je »svojo 40-letno kariero zgradil na svojih nogah in z velikim angažmajem ustvarjal neprekosljive zgodbe tako v fotografskem kot sporočilnem smislu«. Sebastião Salgado, rojen v Braziliji leta 1944, po poklicu ekonomist, je fotografsko kariero začel leta 1973 v Parizu, kjer je sodeloval s fotografskimi agencijami Sygma, Gamma in Magnum Photos – vse do leta 1994, ko sta skupaj z Lélio Wanick Salgado, kuratorko in oblikovalko vseh njegovih razstav in knjig, ustanovila svojo agencijo Amazonas Images. Med Salgadovimi prejšnjimi fotografskimi serijami velja omeniti Druge Amerike (1985), Sahel - ljudje v stiski (1986), Delavci (1993) in Migracije (2000). Za njegove cikle je značilno, da nastajajo več let. Tako je denimo cikla Migracije in Geneza ustvarjal osem let.
Več informacij o razstavi in spremljevalnem programu je na voljo na www.mgml.si.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava