Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Radiohead ostajajo garancija

9. jun. 2016 | 16:41
Dark Theme

Neverjetno, koliko pričakovanja vlada vsakič, ko angleški bend Radiohead naznani prihod novega ploščka. Tako je bilo pred petimi leti, ko je izšel podpovprečni The King of Limbs, tokrat pa je bilo pričakovanje še večje. Oboževalce in glasbene kritike je namreč zanimalo, če bodo Thom Yorke in ostali nadaljevali na izrazito eksperimentalni glasbeni poti, ali se povrnili k bolj »prebavljivim« glasbenim melodijam. K sreči se je bend odločil za drugo varianto in prejšnji mesec končno izdal abum A Moon Shaped Pool.
Deveto ploščo je angleška skupina tudi tokrat izdala s pomočjo angleške neodvisne glasbene založbe XL Recordings. Album sestavlja enajst komadov, traja pa malo več kot petdeset minut. Že po prvem poslušanju lahko trdimo, da so se fantje vrnili na glasbeni nivo plošče In Rainbows iz leta 2007.
Opisati plošče skupine Radiohead niso mačje solze, najbolje bo, da se albuma kar sami lotite, a tudi ta postopek ni tako preprost. Ploščo moramo namreč kar nekajkrat zavrteti, da res ujamemo vse (in morda niti ne vse ...) glasbene finese, ki so jih zmožni Yorke in njegovi. Album A Moon Shaped Pool je bend posnel v Franciji, pri tem pa mu je priskočil na pomoč stari znanec in glasbeni mojster Nigel Godrich. Ob že omenjenem pevcu Thomu Yorkeu so k novemu ploščku pripomogli vsestranski glasbenik Jonny Greenwood, kitarist Ed O'Brien, basist in pianist Colin Greenwood ter bobnar Philip Selway. Izid novega glasbenega izdelka sta anticipirala dva singla in sicer Burn The Witch ter Daydreaming. Prva je poskočna pesem v Radiohead stilu z dodatkom godal, druga pa je ravno tako tipično radioheadovska skladba, umirjena in melanholična, s klavirjem v ospredju. Bend je nekatere pesmi spisal že pred leti, kot na primer izrazito psihedelični komad Identikit in poslovilno True Love Waits. Omembe vredni sta še puščavska, umirjena psihedelija komada Desert Island Desk in bossa nova skladba Present Tense, tesno povezana s soundom iz albuma In Rainbows.
Radiohead ostajajo glasbena garancija, med boljšimi bendi vseh časov!

A Moon Shaped Pool
Radiohead
Alternativni rok
XL Recordings, 2016
Ocena: ★★★★★★★★☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava