Petek, 26 april 2024
Iskanje

Trst - oporišče ruske flote

25. jun. 2016 | 17:08
Dark Theme

Pri založbi Mladika je izšla nova knjiga etnografskega raziskovalca ter strastnega ljubitelja morja in primorske kulturne dediščine, kapitana Bruna Volpija Lisjaka Ruska flota dve leti v Trstu, ki razkriva dolgo pozabljeno epizodo iz tržaške preteklosti. Knjiga, ki je izšla kot osmi zvezek iz zbirke Morje, opisuje prisotnost v tržaškem pristanišču sedmih ruskih bojnih ladij s skupno 412 topovi na začetku 19. stoletja. Ruska eskadra ni mogla odpluti iz mesta zaradi angleške morske blokade proti Napoleonu. Maja in junija 1809, ko je bil Trst v francoskih rokah in ga je sedem angleških ladij poskusilo zavzeti, ga je prisotnost ruske mornarice rešila pred napadom. Dramatičnim dogodkom je bil priča mladi oficir Vladimir Bogdanovič Bronjevski, ki jih je zapisal v ladijski dnevnik in kasneje oblikoval v knjigo. Iz tega teksta je Lisjak zbral najpomembnejše odlomke, jih prevedel in opremil z lepim številom pripomb in pojasnil, ilustracij, risb in odtisov, ki nam omogočajo, da si o starem Trstu ustvarimo neobičajno sliko.
Zelo pretresljivo je npr. opisana francoska okupacija mesta, kjer Bronjevski med drugim piše, da naj bi bile na dnevnem redu vedno višje vojne kontribucije, ropanje in ustrahovanje, surovost, zaplembe, lažne obtožbe in zvijače. Po dveh letih prisilnega bivanja v Trstu so septembra 1809 Rusi iz domovine dobili povelje, da vse ladje z opremo vred predajo takrat še ne sovražnim francoskim oblastem. Vse ruske posadke z Jadranskega morja – iz Benetk, Boke Kotorske, Krfa – so se zbrale v Trstu. 24. marca 1810 je šest čet zapustilo mesto in se preko Kranjske, Štajerske, Ogrske in Galicije peš vrnilo v Rusijo.
V svoji pripovedi pa Bronjevski natančno prikazuje tudi Trst, njegovo okolico in prebivalce, njihove šege in navade. »Trst se razlikuje od vseh drugih italijanskih mest po čistoči in redu, ki v njem vladata,« piše Bronjevski, potem pa dodaja, da je v njem tudi precej deklet lahkoživk.
Knjigo o ruski floti v Trstu, ki jo bogati spremna beseda zgodovinarja Jožeta Pirjevca, bodo uradno predstavili na zadnjem predpoletnem večeru Društva slovenskih izobražencev pri pomorskem klubu Sirena v Barkovljah 4. julija ob 20.30.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava