Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Stari, dobri punk rock

18. avg. 2016 | 18:59
Dark Theme

Danes bomo izjemoma pokukali v rokersko preteklost in zavrteli eno izmed najbolj znanih plošč vseh časov. Pred štiridesetimi leti je namreč izšel prvenec ameriške pank rok skupine Ramones. Istoimensko ploščo je leta 1976 izdala ameriška neodvisna glasbena založba Sire Records.
O pank glasbi večkrat pravijo, da se je rodila v Angliji, pionirja te glasbene zvrsti pa, da sta benda Sex Pistols in The Clash. Skupini sta nedvomno bistveno pripomogli k razvoju novega žanra in njegovemu slovesu na svetovni ravni, očetje panka pa imajo ameriški potni list. Ramonesi so namreč leto pred skupino Sex Pistols izdali svoj prvi istoimenski album. Na plošči je bilo štirinajst komadov, trajala pa je manj kot pol ure. Bend so takrat sestavljali pevec Joey Ramone, kitarist Johnny Ramone, basist Dee Dee Ramone in bobnar Tommy Ramone.
Rokenrol je proti koncu sedemdesetih let doživljal neke vrste plitvo fazo, za novo dozo glasbenega adrenalina pa so takrat poskrbeli štirje fantje iz New Yorka. Oboževalci tako imenovanega »botra« panka Iggyja Popa so se odločili za enostavno in obenem agresivno glasbo s tremi akordi in lahkotnimi besedili. Poleg tega treba omeniti še strgane kavbojke, črne majčke in usnjene plašče, ki so v naslednjih letih postali prava uniforma za rokerje vseh starosti. Johnnyevo pozo na odru z razkoračenimi nogami, pa si jo je prilastil marsikateri glasbenik, a vrnimo se k albumu. Na njem lahko prisluhnemo tako hitrim skladbam, na primer prva Blitzkrieg Bop in poldrugo minuto dolgi Judy Is a Punk ter Now I Wanna Sniff Some Glue kot tudi počasnejšemu komadu I Wanna Be Your Boyfriend in glasbeni priredbi rokenrol uspešnice Let's Dance.
Plošča je takrat bila prava klofuta svetovni glasbeni sceni, četverica črnolasih fantov si je rokenrol frazo »Live Fast, Die Young« (Živi hitro, umri mlad) takoj vzela za svojo, danes ni več med nami nobenega izmed njih, njihova glasba pa je večna!

Ramones
Ramones
Pank rok
Sire Records, 1976
Ocena: ★★★★★★★★★☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava