Torek, 30 april 2024
Iskanje

Drakula z razlogom

18. feb. 2017 | 17:15
Dark Theme

Najznamenitejši vampir vseh časov bo 19. februarja (ob 19. uri) in 20. (ob 20.) obiskal prenovljeno dvorano Sedejevega doma v Števerjanu. Drakula je namreč naslov (in seveda vsebina) predstave, s katero bo debitirala mladinska dramska skupine M+, ki deluje v okviru Dramske družine F.B. Sedej. Besedilo in režijo je podpisala ustvarjalna igralka in članica ansambla SNG Nova Gorica Patrizia Jurinčič. Avtor izvirne glasbe je Patrick Quaggiato, kostume je ustvarila Carlotta Nanut, pri scenografijah pa je režiserka sodelovala z Mariom Leopolijem. Društvo je z izbiro te prikupne in mračne teme potrdilo svojo željo po iskanju neobičajnih izzivov, tokrat z zgodbo, ki je najstnikom po eni strani blizu zaradi uspešnih filmskih upodobitev podobnih vampirskih pustolovščin, po drugi pa ponuja tudi globoka in kompleksna vprašanja. Razpotja so bila zato tudi vodilna misel avtorice predstave Patrizie Jurinčič, ki je vsebine prikrojila zahtevnim »prehodom« najstniške dobe, kot nam je sama povedala.
»Črpala sem iz različnih literarnih in filmskih virov, da bi iz stare in znane zgodbe, ki jo pripoveduje roman irskega pisatelja Brama Stokerja, nastalo nekaj novega. Osnovnemu vampirskemu hlastanju po večnem življenju smo dodali razlog in sicer ljubezen: Drakula se hrani s krvjo drugih, ker išče svojo zaročenko, ki jo je med vojno, ko je bil še živ, ugrabil in ubil sovražnik. V bistvu si podaljšuje življenje, da bi jo našel. Stoker je zgodovinska dejstva, kot je lik vladarja Vlada tretjega, premešal z domišljijo, Drakula je bitje na meji med življenjem in smrtjo. Tretje razpotje pa je tisto, ki ga doživljajo člani skupine, po starosti med otroštvom in odraslostjo. Priznam, da me je bilo strah koraka, ker je tovrstna »ljubezenska srhljivka« velik izziv za novonastalo skupino mladih, med katerimi večina prvič stoji na odru. V takih primerih se previdno ukvarjaš z lahkotno vsebino, ta predstava pa govori o poglavitnih temah človeškega življenja: o ljubezni, smrti, strahu, večnem življenju.«
Kako so nastopajoči sprejeli vsebine in kako so se vanje vživeli?
Mladi te teme zelo dobro poznajo iz časopisja, televizije, filmov, spleta. Vse te stvari razumejo, saj si ravno v tej najstniški dobi začenjajo postavljati pomembna bivanjska vprašanja. Navdušeni so nad takimi temami, ker imajo občutek, da jih režiser jemlje resno, da niso več otroci. Bila je drzna odločitev, ravno zaradi tega pa smo odnesli veliko. S tovrstnimi izkušnjami skupina stopi skupaj in postane naenkrat ekipa, kar je ne glede na predstavo dosežek te sezone. Če bo predstava dobra, bo to češnjica na vrhu torte. Ljubiteljsko gledališče si lahko dovoli, da investira dolgoročno. S podporo društva je mlada skupina dobila veliko odgovornost in ne govorim samo o igralcih, saj so tudi nekateri člani tehnične ekipe debitanti. To velja tudi zame, čeprav sem že režirala v okviru Slovenskega kulturnega kluba, a sem se vedno postavljala v vlogo koordinatorke, medtem ko sem tokrat poskusila preskok.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava