Sobota, 27 april 2024
Iskanje

»Temnopolta« srhljivka

17. maj. 2017 | 18:33
Dark Theme

Chris in Rose sta par. Rose je belka, Chris pa temnopolti mladenič, ki se intenzivno pripravlja na konec tedna, ko bo uradno spoznal starše svojega dekleta. Chris je kljub vsemu tudi precej zaskrbljen, saj Rose, še ni obvestila staršev, da njen novi fant pripada drugi rasi. Čeprav se dekletu barva kože ne zdi bistvena, Chris sluti, da obisk ne bo minil brez težav, ki jih je sicer precej vajen.
Že po poti na posestvo Rosinih staršev se mlademu paru pripeti neljub dogodek, a srečanje z bodočim tastom in taščo, je vsaj na začetku navidezno dobro, pa čeprav oče in mama ne skrivata nekega nelagodja nad hčerkino izbiro. Missy in Dean, tako jima je ime, sta zdravnik in psihiatrinja, velika navdušenca nad predsednikom Obamo, za katerega bi, kot sama priznata, tudi tretjič volila. Pripadata seveda boljši ameriški družbi in sta navidezno zelo odprta, kot tudi vsi gostje, ki bodo preživeli konec tedna v njuni vili. Kljub vsemu pa Chrisu marsikaj ni jasno in obnašanje nekaterih prisotnih ga ne pomiri. Do njega so sprva vsi zelo prijazni, a njihova vljudnost se mu kmalu zdi hinavska. Obenem pa se Chris tudi zave, da se Afroameričani, ki jih srečuje med obiskom, obnašajo kot bi bili hipnotizirani, kar ga pripelje do šokantnega razkritja resničnega namena njegovega obiska.
Nekje na meji med prepričljivim trilerjem in srhljivko je filmski prvenec temnopoltega ameriškega osemintridesetletnega režiserja Jordana Peeleja predvsem neizprosno ogledalo sedanje družbe. Peele, ki je sicer igralec in protagonist tudi nekaterih zelo uspelih komedij zadnjih let, je tako nadvse presenetil z izrednim poznanjem žanrov, kot sta horror in thriller, katerima pa je dodal celo vrsto ironičnih trenutkov in pri tem posnel res dober film.
Zgodba se od daleč navdihuje po izredni uspešnici Stanleya Kramerja Ugani, kdo pride na večerjo. Petdeset let po filmu s Spenserjem Tracyjem pa se zelo očitno otepa politično korektnih teorij in močno zagrize v nekatere predsodke, ki so kljub temu, da je od takrat minilo že pol stoletja, še zelo prisotni.

Get out - Scappa
ZDA 2017
Režija: Jordan Peele
Igrajo: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford in Caleb Landry Jones
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava