Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Sedma plošča skupine Mastodon

8. jun. 2017 | 16:16
Dark Theme

Ameriški metalci Mastodon se po treh letih vračajo na svetovno glasbeno sceno z novim ploščkom Emperor of Sand. Album je izšel pred dvema mesecema s pomočjo ameriške glasbene založbe Reprise Records.
Mastodon je svojevrstna glasbena skupina, ki spaja prijetne kitarske melodije s težkimi heavy metal in progressive ritmi. Zanimivo je tudi, da bend nima enega glavnega pevca, ampak, da se pri petju vrstijo skorajda vsi člani zasedbe.
Skupino Mastodon so leta 2000 ustanovili bobnar in pevec Brann Dailor, pevec in kitarist Brent Hinds, drugi kitarist Bill Kelliher ter basist, pianist in pevec Troy Sanders. Fantje so že leto kasneje podpisali pogodbo s pomembno ameriško neodvisno glasbeno založbo Relapse Records, leta 2002 pa je zagledal luč prvenec Remission. Skupina si je v kratkem prislužila veliko oboževalcev, k temu pa je gotovo pripomoglo tudi njeno pestro koncertiranje. V naslednjih letih je zasedba izdala cel kup ploščkov, med katerimi je treba omeniti Blood Mountain in The Hunter, prestopila pa je tudi k večji glasbeni založbi Reprise Records.
Emperor of Sand je že sedma plošča v petnajstletni glasbeni karieri. Album traja malo več kot petdeset minut, sestavlja pa ga enajst komadov. Bend se je tokrat ponovno odločil za sodelovanje z znanim glasbenim producentom Brendanom O'Brienom, ki je v preteklosti že pomagal bendom, kot so Pearl Jam, AC/DC, Rage Against The Machine, Aerosmith, Red Hot Chili Peppers ... Končni rezultat sodelovanja je kvaliteten plošček, na katerem lahko prisluhnemo tako težkim, tu pa tam tudi sludge, komadom kot tudi ušesom bolj primernim metal melodijam. Med boljše skladbe novega ploščka spada gotovo šestminutna Roots Remain, v kateri nam bend ponuja izjemne kitarske rife in proti koncu še klaviature. Ravno tako izreden pa je tudi najdaljši in zaključni komad albuma Jaguar God, ki se začne kot neke vrste balada z akustično kitaro, se nato spremeni v trdo progressive metal pesem in se ponovno razneži le na koncu.

Emperor of Sand
Mastodon
Progressive metal
Reprise Records, 2017
Ocena: ★★★★★★★★☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava