Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Čakajoč na ... kralja

14. jun. 2017 | 16:50
Dark Theme

Alan Clay je ravnokar praznoval svojih okroglih petdeset let in kot se večkrat dogaja, je pomembna obletnica postala tudi razlog za pomembnejši obračun. Clayu se je življenje dokaj nasmihalo, zadnje čase pa zgleda, da se je njegovo kolo sreče ustavilo. Nekoč dobičkonosni trgovski posli so le še spomin, žena ga je zapustila in nad glavo mu kot Damoklejev meč visijo računi za hčerin študij in ... osebni bankrot. Vseeno pa se Clay ne da in upa, da mu bo v življenju končno uspelo narediti nekaj pomembnega. Tudi zato z velikim zadovoljstvom sprejme izziv, ki mu nudi vabljivo zaposlitev v Savdski Arabiji.
Tom Hanks - igralec in oskarjev nagrajenec ter Tom Tykwer - režiser se tako spet vračata v italijanske dvorane (točno štiri leta po filmski uspešnici Cloud Atlas) s komično dramo, ki je v Združenih državah Amerike v pičlih šestih tednih unovčila več kot štiri milijone dolarjev.
Zabavna zgodba pripoveduje o Alanu, ki odleti v puščavo, kjer naj bi se srečal s savdskoarabskim kraljem in se domenil za mogočen projekt, ki predstavlja za tehnološko družbo, s katero sodeluje, kupčijo stoletja. Menedžer na robu propada tako preživlja svoje dni v pričakovanju na srečanje, ki pa se dan za dnem vse bolj oddaljuje in ameriški državljan se kratkočasi v družbi taksista Yousefa in lepe zdravnice Zahre, v katero se seveda tudi kmalu zaljubi. Ob vsem se Alan sooča z realnostjo, ki je do takrat ni poznal. Premočrtno s prijateljstvom raste tudi zaupanje, predvsem pa se rušijo kulturne pregrade, ki so se Alanu zdele nepremostljive. Alan celo pomisli, da bi novo okolje lahko postalo njegov novi dom. Pri vsem tem še vedno čaka na kraljevi sprejem, pa čeprav ni o kralju ne duha ne sluha.
Film, ki je povzet po istoimenskem romanu Daveja Eggersa, se tako s pomočjo smeha in zabave dotika tudi pomembnih tem, kot so strpnost, sprejemanje različnosti in spoštovanje tradicij, pa čeprav so nam te kulturno zelo daleč.

Aspettando il re - A Hologram for the King
ZDA, Nemčija, Velika Britanija in Francija 2016
Režija: Tom Tykwer
Igrajo: Tom Hanks, Sarita Choudhury, Tom Skerritt in Tracey Fairaway
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava