Sobota, 23 februar 2019
Iskanje

»Vsi smo sinovi našega prostora in časa«

17. feb. 2018 | 21:56
Dark Theme

Tržačan Klavdij Palčič je priznanje obeh krovnih organizacij ob letošnjem 8. februarju prejel za dolgoletno uspešno likovno ustvarjanje, v sklopu katerega se je preizkusil na številnih področjih.
 
V utemeljitvi priznanja so zapisali, da je vaša ustvarjalnost vsestranska: slikarstvo, kiparstvo, grafika, gledališka scenografija in kostumografija, ilustracije. V kateri teh oblik likovnega izražanja se počutite najbolj doma?
Glavna je nedvomno slikarstvo, iz njega pa izhajata na primer grafika in ilustratorstvo. Ostale oblike izražanja stopajo vzporedno s slikarstvom, če se ponudi priložnost oblikovati kak kip, to z veseljem naredim, prav tako kak študij za kostumografijo ali scenografijo za teater. Še posebno, če je delo zanimivo, in ekipa, s katero sodelujem, spodbudna.
Za vaše slikarstvo velja, da imate radi temperamentne podobe, močne barve, svetlobo, erotičnost.
Mislite, da to izvira iz Mediterana, ki vas obdaja, iz tako imenovanega mediteranskega temperamenta?

Prav gotovo. Mislim, da smo vsi sinovi našega prostora in našega časa. In da je naše življenje pravzaprav zaznamovano od tega, kje smo rojeni in v kontaktu s kakšno kulturo živimo. Mi smo posrečeno postavljeni v kontakt dveh velikih kultur, sredozemske in srednjeevropske, dveh pomembnih evropskih duš, ki jih velja upoštevati, ne pa se jim odrekati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo