Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Film o Berlusconiju (brez Berlusconija)

25. apr. 2018 | 20:49
Dark Theme

Ko se v Cannesu še pogajajo o tem, ali bodo film uvrstili v spored letošnjega 71. festivala, ki se bo pričel čez pičlih deset dni, je v italijanskih dvoranah Sorrentinov celovečerec Loro 1 že prvi dan pokasiral 250.000 evrov. V resnici gre za prvega od dveh delov najnovejšega filma neapeljskega avtorja, ker bo drugi del v Italiji na sporedu 10. maja. Nekakšen Bertoluccijev Novecento, se pravi zgodba, ki si jo je italijanski oskarjev nagrajenec zamislil v dveh delih, pa je zgodba o Silviju Berlusconiju.
Če je bil film Il divo v celoti posvečen Giuliu Andreottiju, je Loro nekoliko drugače zamišljen portret, ker vsaj v prvem delu, bolj kot o Berlusconiju pripoveduje o miljeju in okoliščinah, v katerih je eden osrednjih protagonistov italijanske sodobne zgodovine postal kralj zabav in dokaj svojevrstnih žurov.
V zelo vizionarski pripovedi je namreč bolj malo govora o Berlusconijevi politični karieri. Sorrentino se je zaustavil predvsem pri njegovi čustveni plati. Od časov, ko v vili na Sardiniji moleduje ljubezen žene Veronice in ji oblečen v odalisko ponuja velik diamant, za katerega se ona več ne zmeni, do trenutka, ko v njegovo življenje vstopijo mlada blondinka Noemi Letizia in cela vrsta prevarantov, ki si želi dostopa na njegov dvor.
Posebnost a hkrati tudi hiba filma je dejstvo, da se Berlusconijev lik, ki ga tudi tokrat mojstrsko pooseblja Toni Servillo, prikaže šele v zadnjem delu zgodbe. Do takrat se o njem veliko govori in na ekranu se zvrsti cela vrsta oseb, o katerih so pred leti poročale časopisne kronike. Od znamenitih Olgettin do sumljivih osebnosti in nadvse čudnih pajdašev. Mogoče pa bo drugi del filma le stopil v srž dogajanja.


Loro 1
Italija, Francija 2018
Režija: Paolo Sorerntino
Igrajo: Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Kasnia Smutniak, Fabrizio Bentivoglio, Anna Bonaiuto, Ugo Pagliai in Roberto Herlitzka

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava