Petek, 22 februar 2019
Iskanje

»Slovenija ima enega mojih najljubših slovanskih jezikov«

7. sep. 2018 | 19:07
Dark Theme

Bolgarsko-nemški pisatelj Ilija Trojanow, kateremu bodo danes ob 18.30 v jami Vilenica podelili istoimensko literarno nagrado, velja za angažiranega intelektualca. Kritičen je do trenutnega sistema, v katerem je vse podrejeno gospodarski rasti in potrošnji. Vseeno pa trdi, da lahko posameznik stori marsikaj ...

Slovenija vam ni tako neznana, saj ste bili že nekajkrat tukaj. Kako bi jo ocenili kot tujec?

Dežel ne ocenjujem. Mislim, da je zelo težko oceniti enega človeka. Ko pišeš roman, je potrebnih več mesecev, da ugotoviš, kako deluje nek lik. Podati oceno celotne države, to je smešno, je samo za ljudi, ki ne želijo povedati nič bistvenega. Kajti dežela je entiteta kompleksnosti, razlik, raznolikosti, zato ni mogoče reči ničesar. Lahko pa rečem, da ima enega mojih najljubših slovanskih jezikov. Ruščina in slovenščina sta dva najlepša že samo zaradi zvena. Zato rad obiskujem kraje, kjer lahko samo zaprem oči in poslušam melodije, ritem in tonalitete jezika. Seveda pa opažam razlike po regijah, tako da ne morem reči ničesar niti o jeziku, kajti raznolikost narečij bi potrdila, da se motim.

Več v današnji (sobotni) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da mora v italijanskem parlamentu sedeti predstavnik slovenske manjšine?

9. feb. 2019 | 7:00
Da, v obeh vejah parlamenta
Da, a samo v senatu
Ne
Ne, je pa primerno, da se Slovencem olajša izvolitev svojega predstavnika
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo