Sreda, 16 januar 2019
Iskanje

S humorjem nad Cukrbombo

8. nov. 2018 | 15:51
Dark Theme

Slovensko stalno gledališče je v četrtek dopoldne začelo sezono za otroke in mladino s predstavo za svoje najmlajše gledalce: za otroke iz vrtca so krstno uprizorili igro Cukrbomba, ki je nastala v koprodukciji z društvom Studio Giallo; v potrditev plodnega sodelovanja s Slovenskim kulturnim društvom Tabor, je bila premiera v Prosvetnem domu na Opčinah. Predstava ima zelo močno poučno noto, ki je tako harmonično in duhovito vpletena v dogajanje na odru, da v njej ni čutiti nikakršne didaskaličnosti; glede na poučno poanto je povsem razumljivo, da so partnerji gledališkega projekta občine Devin-Nabrežina, Zgonik in Dolina.
Igra, ki jo je spisal in režiral Maurizio Soldà, se loteva zelo resnega vprašanja zgrešenih prehrambnih navad, ki vodijo v zaskrbljujoči pojav prekomerne teže prebivalcev premožnejšega dela sveta, tudi otrok. Tako so v predstavi prikupno, predvsem pa na zelo nazoren in dojemljiv način prikazane posledice slabe prehrane, polne sladkarij in močno sladkanih pijač, zaradi katerih se preveč sladkosneden otrok tako zelo poredi, da postane tarča posmeha sošolcev, ima težave s srcem in mu gnijejo zobje. O vsem tem zabavno in prijetno pripoveduje Jagoda, ki jo igra Elena Husu: pripoved dopolnjujejo bogata mimika in številni gledališki prijemi. Zlasti je presenetljivo prijetna preprosta a domiselna animacija: ko na začetku Jagoda pripoveduje pravljico o treh Kitajčkih, jih tudi pokaže s tremi prsti v rumeno rokavico obute roke, smeh zbuja tudi pogovor med protagonistko in srcem, še bolj pa boj zobka z ustno bakterijo, ki jo pokonča zobna ščetka. Jagodine besede podkrepi glasbena spremljava preprostih, včasih otroških glasbil, denimo kljunasta flavta, otroška piščalka, preprosta tolkala in leseni kraguljčki okoli gležnja, ki jih igra Tiina Hallikainen.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo