Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Begin Again, pravi Norah Jones

Osmi studijski album 40-letne ameriške pevke in glasbenice

19. apr. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Ameriška pevka in glasbenica Norah Jones, ki je v marcu praznovala okroglih štirideset let, nam ponuja novo ploščo z naslovom Begin Again. Gre za osmi studijski album v skoraj dvajsetletni karieri newyorške pevke, ki je leta 2002 izdala svoj uspešni prvenec Come Away With Me.

Jonesova je prodala kar petintrideset milijonov izvodov svojih prvih treh plošč: Come Away With Me, Feels Like Home in Not to Late! Umirjeni in prijetni jazz–soul–country komadi, kot so Don’t Know Why, Sunrise in Thinking About You, pa so danes splošno znane uspešnice. S ploščkom iz leta 2012 ...Little Broken Hearts se je preizkusila z bolj pop–rok skladbami, naslednje leto pa je s pevcem skupine Green Day Billyjem Joe Armstrongom posnela posebno zbirko priredb ameriškega rokenrol benda The Everly Brothers z naslovom Foreverly. Leta 2016 je prišel na vrsto plošček Day Breaks s poudarkom spet na soul in jazz glasbi. To je sound, s katerim je zaslovela domala po vsem svetu.

Po dolgi svetovni turneji se je Norah Jones proti koncu prejšnjega leta občasno odpravila v kak glasbeni studio in posnela kako novo pesem. Za snemanje je skoraj vedno poskrbel priznani glasbeni producent Thomas Bartlett, ki slovi po svoji ljubezni do eksperimentiranja v svetu glasbe. To se na primer pozna pri skladb My Heart Is Full, v kateri prisluhnemo neke vrste srčnemu utripu, ki daje komadu ritem. Bartlett pa je večkrat segel tudi po sintetizatorjih zvoka, na primer v pesmi Uh-Oh, v kateri se umirjeni elektronski efekti uspešno prepletajo s pevkinim glasom.

V novem albumu Begin Again pa bodo prišli na svoj račun tudi ljubitelji »tradicionalnih« pesmi ameriške pevke. A Song With No Name sodi gotovo med te; v njej pevka sama sede pred mikrofon s svojo kitaro. Ravno tako intimna je tudi pesem Wintertime, pri obeh pa je kantavtorici priskočil na pomoč producent in glasbenik Jeff Tweedy. Begin Again je prijetna plošča, traja pa manj kot pol ure. Z njo se Norah Jones preizkuša v novih glasbenih vodah, ne da bi pri tem pozabila na že uspešno potrjene glasbene kalupe.

Begin Again

Norah Jones

Soul, jazz

Blue Note Records, 2019

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava