Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Beneške gozdove bodo »zavrteli« v Torontu

Svetovna premiera celovečernega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov novogoriškega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi

12. avg. 2019 | 7:25
Dark Theme

Igrani celovečerni film Zgodbe iz kostanjevih gozdov novogoriškega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi bo 8. septembra premierno prikazan na filmskem festivalu v Torontu. Z njim bo v Kanado odletel delček Benečije in njenega izročila. Režiserjev prvenec je namreč umeščen v obmejne beneške vasice v čas pred drugo svetovno vojno, ki je te kraje zaznamoval z revščino in dolgoletnim valom izseljevanja lokalnega prebivalstva. Pridih pravljičnega spremljajo pripovedi zadnjih prebivalcev z gozdom poraslih dolin, ki se svojih domov še niso odločili zapustiti.

Torontski festival, ki bo potekal med 5. in 15. septembrom, velja za enega največjih svetovnih filmskih dogodkov. Slovenski film je bil izbran v festivalsko sekcijo Discovery, kjer bodo občinstvu predstavljeni avtorji s prvimi in drugimi filmi. Sekcija je skupaj s celotnim festivalskim programom od letošnjega leta nekoliko preoblikovana in postaja zaradi velikega števila filmov, ki kandidirajo za izbor na festivalu, bolj ekskluzivna. Tako bodo letos v sekciji prvič prikazane samo mednarodne premiere. Premiere Zgodb iz kostanjevih gozdov se bosta udeležila oba avtorja. Sledile bodo štiri ponovitve, dve za profesionalno občinstvo in dve za akreditirane obiskovalce.

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija, pri kateri so sodelovali filmski ustvarjalci iz sedmih držav. Ob produkcijski hiši Nosorogi Marine Gumzi je bila koproducentka goriška Transmedia Igorja Prinčiča, podprli pa so ga tudi Slovenski filmski center in Sklad za avdiovizualne medije oziroma Film Commission Furlanije Julijske krajine. Na lanskem tržaškem filmskem festivalu je projekt prejel nagrado This Is IT za najobetavnejši prvenec v postprodukciji. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Giusi Merli in Ivana Roščić, v stranskih pa, poleg nekaterih domačinov – na primer Dore Ciccone – tudi Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava