Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Bjorkov Jacoozzi

Za ljubitelje funky in soul glasbe

12. apr. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Kalifornijski glasbenik Brant Bjork se je končno spomnil na serijo komadov, ki jih je posnel pred davnimi devetimi leti; pesmi je takrat pustil v predalu, danes pa nam jih ponuja na novem ploščku Jacoozzi.

Brant Bjork je eden izmed najbolj razpoznavnih glasbenikov kalifornijske scene. Rojen v ameriškem mestu Palm Desert, je že v najstniških letih začel igrati na marsikatero glasbilo. Ko je bil star le štirinajst let, je z dvema prijateljema ustanovil skupino Katzenjammer, ki se je nekaj let kasneje spremenila v zasedbo Kyuss, najboljši stoner bend vseh časov. Bjork je v skupini igral bobne in bil med glavnimi avtorji glasbe. Leta 1994 je zaradi trenj s kitaristom Joshom Hommeom zapustil skupino, ki je nato izdala le še en album. Pri enaindvajsetih letih je Bjork imel za sabo že tri Kyuss plošče, ki veljajo danes za ABC stoner glasbe, kmalu nato pa postal član izredne stoner zasedbe Fu Manchu ter sodeloval pri številnih pomembnih glasbenih projektih, kot sta na primer Fatso Jetson in Mondo Generator. Ob tem pa ni nikoli zapustil svojega doma, kalifornijske puščave, na katero je izredno navezan.

Proti koncu devetdesetih je Bjork ubral samostojno glasbeno kariero in do danes izdal več kot deset plošč, zadnji dve Black Power Flower in Tao of the Devil s pomočjo nemške neodvisne založbe Napalm Records. Marca lani se je odločil za spremembo in podpisal pogodbo z mlado založbo Heavy Psych Sounds Records; tako je najprej izšla plošča Mankind Woman, danes pa Jacoozzi; Bjork je pesmi posnel leta 2010, ko se je po ločitvi od žene zatekel v zavetje glasbenega studia v mestecu Joshua Tree. Tam je začel najprej z igranjem in snemanjem bobnov, v naslednjih dneh pa zaigral še na kitaro, bas in tolkala. Na koncu snemanja je imel na razpolago kar nekaj skladb, a se je vseeno odločil, da jih bo začasno pustil ob strani. »Pozabljeni« Bjorkov album Jacoozzi pa je danes končno zagledal luč – deset komadov za malo več kot tri četrt ure odlične funky-soul-rock mešanice. Nov plošček je v celoti instrumentalen, le v zaključni Do You Love Your World? se nam Bjork oglasi s svojim nežnim glasom. Za ljubitelje funky in soul glasbe!

Jacoozzi

Brant Bjork

Desert funk, soul

Heavy Psych Sounds Records, 2019

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava