Sreda, 01 maj 2024
Iskanje

Bogomila Kravos predstavila svojo avtobiografijo

Knjiga je izšla pri Slovenski matici, ki je včeraj priredila prvo predstavitev

16. nov. 2023 | 8:48
Dark Theme

Včeraj (v sredo) je v dvorani Slovenske matice v Ljubljani potekala šesta novinarska konferenca, na kateri je urednica založbe Ignacija Fridl Jarc skupaj z avtorji oziroma uredniki predstavila najnovejši nabor knjižnih del. Bogomila Kravos je na dogodku spregovorila o svoji avtobiografiji Moj Trst, ki je izšla v zbirki Spomini in srečanja, prof. dr. Denis Poniž je predstavil svojo najnovejšo esejistično zbirko Videnja in védenja, prof. dr. Irena Avsenik Nabergoj pa obsežno monografijo Izvori podobe Judov v starejši slovenski književnosti.

Avtobiografsko delo Moj Trst po besedah urednice Ignacije Fridl Jarc predstavlja svojevrsten razmislek o tem, kar je Trst bil nekoč in kar je mesto danes. Bogomila Kravos je ob tem dodala, da gre v delu za »angažirano pisanje tržaške Slovenke oziroma za podajanje zavesti, ki jo je pridobila v času odraščanja v sedemdesetih letih, ko se je veliko govorilo o enotnem slovenskem kulturnem prostoru«.

Ob tem je Bogomila Kravos z nekaj besedami podala še razumevanje kompleksnosti pojma tržaškosti. »Smo na neki način drugačni od preostalih Slovencev in to v tem smislu, da živimo stalno v stiku z »drugim«, kar pa hkrati pomeni, da se moraš vseskozi dokazovati, kar pa te konec koncev dela trdnejšega, odločnejšega. Tovrstni stik z »drugim« pa lahko ne nazadnje samo obogati tudi enotni slovenski prostor,« je ob tem na predstavitvi v Ljubljani še dodala avtorica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava