Sreda, 26 junij 2019
Iskanje

Časopis, prvi odtis zgodovine

Na ogled osebna zbirka naslovnic Alija Žerdina

13. jan. 2019 | 15:20
Dark Theme

»Časopis je stari prijatelj, ki nam daje moč, da svet spremenimo na bolje.« S tem stavkom je ugledni novinar Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge ljubljanskega Dela, končal svoj pozdravni nagovor ob otvoritvi razstave Časopis, prvi odtis zgodovine, ki je od srede na ogled v preddverju Cankarjevega doma v Ljubljani. S to razstavo je Delo proslavilo 60. obletnico izhajanja.

Razstavljene so naslovnice časopisov. Seveda Dela, ampak tudi številnih drugih časopisov, tako slovenskih kot tujih, ki segajo daleč v prejšnje stoletje. Gre za naslovnice osebnega arhiva Alija Žerdina, ki se s tem vprašanjem ukvarja že dolga leta. »Po naključju sem na bolšjem sejmu našel Marburger Zeitung z Adolfom Hitlerjem na naslovnici in potem sem pri antikvarju Ulčerju našel še številko Slovenca iz maja 1945 in to se mi je zdelo zanimivo. Nato sem na spletu videl naslovnico revije Time z Josipom Brozom in sem začel preverjati, na koliko naslovnicah se je znašel in sem okamnel, ko sem videl, da se je znašel na treh, na eni celo leta 1944. Potem mi je žena iz poti po Ameriki prinesla dva kosa starih časopisov, atentat na Kennedyja in Nixonov odstop. Na tem sem začel; resno se s tem ukvarjam zadnjih pet let in zbiram zelo sistematično,« je povedal Žerdin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo