Petek, 19 april 2024
Iskanje

Černigoj v knjižni zbirki Fundacije CRTrieste

Med 22 publikacijami odslej tudi tista o slovenskem slikarju

Trst |
18. feb. 2021 | 10:33
Dark Theme

V nenehnem iskanju novih izkušenj in napovedovanju inovativnih izraznih možnosti. Skratka, Avgust Černigoj. Temu likovnemu umetniku, ki se je vse do zadnjega poigraval z novimi ustvarjalnimi izzivi, je posvečena 22. publikacija iz umetniške knjižne zbirke Fundacije CrTrieste. Gre za obsežno in s fotografskim gradivom razkošno založeno publikacijo, ki jo kot glavni avtor podpisuje Matteo Bonanomi. Zbirko je fundacija zasnovala kot reprezentančno, s katero predstavlja pomembnejše ustvarjalce našega območja. In kot ostale tudi ta publikacija ni na prodaj.

Kot je v uvodni besedi izpovedal Alessandro Del Puppo, so se avtorji znašli pred dilemo, katero različico slikarjevega imena izbrati: Augusto, Avgust ali August? Kaj pa priimek: Černigoj, Cernigoj ali Cernigoi? Ali pa bi lahko prepisali ime, zapisano ob njegovem krstu na Čarboli: Augustus Franciscus Cernigoi, rojen 24. avgusta 1898. Prevladalo je spoštovanje izvirne slovenske oblike, se pravi Avgust Černigoj, v prepričanju, da se za zapisom imena skrivajo osebna zgodba posameznika in razplet okoliščin zgodovinskega dogajanja na določenem ozemlju.

Černigoj e le avanguardie della Mitteleuropa (Černigoj in srednjeevropske avantgarde): tako so naslovili monografijo o opusu tega nadvse svojstvenega likovnega umetnika. Življenje in delo likovnika, »sina slovenskih staršev«, je zaobjeto v štirih poglavjih. Prvo, Trst, križišče nekega življenja, je posvečeno prvemu obdobju Avgustovega življenja, njegovemu izobraževanju, prvim umetniškim stvaritvam in predstavitvam. Avtorji so pozornost namenili tudi številnim krajem, v katerih se je Černigoj izobraževal in potem tudi ustvarjal. Černigoj konstruktivist: naslov zgovorno napoveduje vsebino drugega poglavja. V naslednjem je poudarek na slikarjevih javnih prikazih in na njegovem umetniškem sodelovanju pri notranji opremi ladij. In še zadnje poglavje, ki zaobjema štiri desetletja, in sicer 1945–1985, v katerih se je Avgust Černigoj posvečal eksperimentiranju.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava