Petek, 22 november 2019
Iskanje

D’Annunzieva mučenica

Na Reki razstava v nekdanji guvernerjevi palači

Reka |
5. nov. 2019 | 7:33
Dark Theme

D’Annunzieva mučenica – L’Olocausta di D’Annunzio je naslov razstave, ki so jo na Reki pripravili ob obletnici D’Annunzievega podviga. Reška razstava, nameščena v nekdanji guvernerjevi palači, v kateri danes domuje Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja, je hrvaški odziv na številne italijanske pobude ob stoletnici »reškega podviga«. Muzej, ki je tudi organizator razstave, postavili sta jo Tea Perinčić in Ana-Maria Milčić, je pobudo uvrstil v širši projekt Reka 2020 – Evropska prestolnica kulture.

Največja odlika reške razstave so nedvomno sami razstavni prostori: eksponati so namreč od 12. septembra letos, od dneva stoletnice, na ogled v palači, kjer je D’Annunzio izpel svoje »revolucionarne sanje« italijanskega bojevnika. Nekdanja guvernerjeva palača je bila od septembra 1919 do januarja 1921 sedež »reške regence«, ki si jo je zamislil pesnik-vojak. Večina zbranega gradiva je razstavljena v Belem salonu, ki ga je D’Annunzio spremenil v svoj kabinet. Posebno pozornost sta avtorici posvetili ženskam tistega časa, na primer dvajsetletni Hrvatici Zori Blažić, hčerki krajevnih trgovcev, ki je v svojem dnevniku podrobno popisala dogodke od konca leta 1918 do začetka leta 1921.

D’Annunzieva mučenica bo na Reki na ogled do januarja 2021.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo