Petek, 12 april 2024
Iskanje

»Država bolj ceni orožje kot kulturnike«

Govor Vinka Möderndorferja v Cankarjevem domu med proslavo na predvečer kulturnega praznika

8. feb. 2019 | 9:49
Dark Theme

Proslava na predvečer kulturnega praznika je tudi tokrat postregla s prepletom kritične misli o družbi predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja in refleksije umetnosti, ki so jo v videih prispevali letošnji nagrajenci.

Je slovenska družba odslikava Butal ali je zanjo še upanje? Slavnostni govornik na državni proslavi Möderndorfer se je uvodoma spomnil, da smo lani praznovali sto let Cankarjeve smrti. Ob vsem spominjanju se položaj umetnikov ni izboljšal, to bi bil namreč pravi poklon Cankarju: boljše gmotne razmere, zaton prekarstva in pošteno plačilo, je povedal Möderndorfer in spomnil, da bi morala biti umetnost res steber nacionalne samozavesti, ne pa politična floskula.

Möderndorfer je v govoru večkrat ošvrknil politiko, najbolj jasno, ko je spomnil na Šarčeve besede glede Nata, ko je premier rekel, da če si član kluba, ne moreš pobirati le koristi, ampak imaš tudi dolžnosti. Slovenijo, tako Mderndorfer, vse bolj določa militarizacija slovenskega duha. Če se je prejšnja država, s katero nismo bili čisto zadovoljni, rodila s puško in knjigo, se je Slovenija očitno rodila brez knjige. Govornik je predsednika vlade, ki je sedel v prvi vrsti, vprašal, kakšne dolžnosti imaš, če hočeš ostati v klubu kulturnih. Letošnjim Prešernovim pa je povedal, da država bolj ceni orožje kot njih, ki ustvarjajo umetnost. Politike je vsekakor pozval, naj bolj cenijo umetnost, izobraževanje in znanost, saj bodo tako bolj cenili vse ljudi.

Velika Prešernova nagrajenka za življenjsko delo, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov je bila v zahvali kratka. Zahvalila se je vsem, ki so jo sprejeli in opazili ter povedala, da jih ima rada. Več da ne more govoriti, ker da ima veliko tremo. V imenu drugega velikega Prešernovega nagrajenca, scenarista in režiserja Filipa Robarja Dorina je nagrado prevzela njegova soproga, Marta Pihlar. Dorin se je za nagrado zahvalil prek videa.

Poleg njiju so bili v središču pozornosti tudi vsi nagrajenci Prešernovega sklada za pomembne umetniške dosežke v zadnjih treh letih: pesnik Jure Jakob, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, skladatelj Tomaž Svete, dirigentka Martina Batič ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič. Tudi oni so nastopili v krajših videih. Umetniški program proslave, ki sta ga zasnovala Martin Srebotnjak in Metod Prevec, je bil namreč obarvan filmsko.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava