Torek, 16 april 2024
Iskanje

Florjanu Lipušu častni znak avstrijske dežele Koroške

Na sedežu deželne vlade v Celovcu mu ga je podelil glavar Peter Kaiser

12. jul. 2022 | 12:52
Dark Theme

Pisatelj Florjan Lipuš je v ponedeljek prejel veliki zlati častni znak avstrijske dežele Koroške. Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je ob izročitvi odlikovanja na sedežu deželne vlade v Celovcu dejal, da je Lipuš eden najpomembnejših predstavnikov slovenske književnosti tako na avstrijskem Koroškem kot v Avstriji. Po Kaiserjevih besedah je Lipuš pomembno prispeval k ohranjanju slovenskega jezika. V delu govora, ki ga je izrekel v slovenščini, je deželni glavar dejal, da se z odlikovanjem želijo pokloniti Lipušu za njegovo pomembno literarno ustvarjanje. Dodal je, da je Lipuš pomembno obogatil slovensko kulturo na avstrijskem Koroškem in bistveno prispeval, da je slovenska literatura dobila svojo vlogo tudi na avstrijskem Koroškem, »deželi z dvema deželnima jezikoma«.

Lipuš je v zahvalnem govoru povedal, da je vročitev odlikovanja zanj predvsem odlikovanje slovenskega jezika. Kot je menil, je lahko slovenščina za nekoga, ki nima slovanskih korenin, zelo zahteven jezik, a je izrazil upanje, da bo tudi v prihodnje deležna vsega spoštovanja.

»Veselilo bi nas, če bi ga (slovenski jezik) spoštovali tudi ostale dni,« je še dejal. Pred tem je v luči preteklega zgodovinskega viharnega dogajanja povedal, da je čudež, da so se Slovenci sploh ohranili in da seje ohranila tudi dvojina v slovenskem jeziku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava