Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Francoski sprehod po slovenski literarni krajini

Letošnja tematska številka revije študentov oddelka za založništvo na pariški univerzi Cergy Pontoise

Pariz |
29. okt. 2020 | 8:16
Dark Theme

»Literarna revija, ki vas popelje na potovanje« je slogan revije Ex nihilo. Že pet let jo izdajajo študenti oddelka za založništvo na pariški univerzi Cergy Pontoise in v vsaki številki predstavijo literarni in založniški utrip neke države. Protagonistka letošnje, pete številke je slovenska književnost in v njej so zastopane tudi »barve« slovenskih tržaških književnikov.

Po krajšem pregledu slovenske zgodovine s posebnim poudarkom na književnosti in založništvu je na vrsti zapis o zlatorogu – ne pivu, pač pa bajeslovnemu bitju, izpod peresa Clotilde Lhen. Sledi krajši zapis z naslovom Panorama de l’édition slovene, v katerem avtorica Clara Bertrand-Del Piero že uvodoma izpostavi, da je slovenska zgodovina prej kot zgodovina neke države pravzaprav zgodovina nekega naroda, pri obstoju katerega je književnost odigrala ključno vlogo.

V reviji je med drugim objavljen daljši, zanimiv intervju z Markom Sosičem, s katerim se je pogovarjala Clara Bertrand-Del Piero, ki je o njem v uvodu zapisala, da piše o »zgodovinskih premikih, individualni odgovornosti, mejah, identiteti« in da »pod poetično pripovedno fasado ne prizanaša ne svojim likom niti bralcem«. Sosič v intervjuju med drugim spregovori o svojem (konfliktnem) odnosu s Trstom, o mitu literarnega mesta in o tem, da je edina revolucija, v katero verjame, kulturna revolucija.

Še »kanček Trsta« je v reviji Ex nihilo, točneje v predstavitvi znamenitega romana Alamut tržaškega pisatelja Vladimirja Bartola, ki jo je zabeležil Maxime Flon.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava