Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

»Gorici« se predstavljata v Milanu

V lombardski prestolnici se je začela dvajseta izvedba festivala Milanesiana, ki simbolno podpira kandidaturo Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025

Milan |
24. jun. 2019 | 6:23
Dark Theme

Čezmejna kandidatura Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 ne »povezuje« le omenjenih mest. V nakazano kulturno razmerje je vstopil še tretji akter, Milan. Prav v italijanskem gospodarskem epicentru se je namreč 10. junija začela jubilejna, dvajseta izvedba festivala Milanesiana, ki simbolno podpira kandidaturo obeh Goric. V prihodnjih dneh bo zato prestolnica Lombardije tudi nekoliko »goriška« oz. »primorska«. Na bogatem sporedu festivala, ki na osrednja milanska prizorišča prinaša književne, filmske, glasbene, znanstvene, umetnostne, filozofske, gledališke dogodke (in še kaj), se bodo zvrstili trije dogodki v znamenju milanske podpore novogoriško-goriški kandidaturi.

V galeriji Jannone bo v četrtek, 27. junija, ob 18. uri zaživel svojevrsten slikarsko-modni diptih, razstava Z neba in z morja, na kateri bosta svoje stvaritve predstavila goriški slikar Franco Dugo in primorska modna oblikovalka Mateja Benedetti, ki pri snovanju svojih kreacij posveča posebno pozornost trajnostnemu pristopu, kar izkazuje tudi z izključno uporabo okolju prijaznih in razgradljivih materialov. Iz jabolčnih olupkov je npr. izdelala nekakšno ekološko usnje. Razstava bo na ogled do 23. julija. Dan zatem, v petek, 28. junija, bo v gledališču Piccolo Teatro Studio Melato ob 21. uri tržaški pisatelj in intelektualec Claudio Magris v predavanju z naslovom Cosa posso sperare razkril svoja upanja – jubilejna izvedba Milanesiane je namreč tematsko posvečena ravno upanju. Nadejamo si, da je med Magrisovimi nadami tudi želja, da bi »Gorici« leta 2025 postali EPK. Koncertiral bo pianist Uri Caine.

O sami čezmejni kandidaturi pa bo beseda tekla v soboto, 6. julija, ob 12. uri na festivalskem prizorišču v Gallerii d’Italia na Trgu Scala, kjer bosta na literarno-pripovednem dogodku zastopani občini Nova Gorica in Gorica, kandidaturo pa bo predstavila pobudnica in umetniška vodja Neda Rusjan Bric. Verzi Srečka Kosovela bodo izzveneli v interpretaciji igralke Lučke Počkaj, napovedano pa je tudi sodelovanje Itala Zanniera, Tatjane Rojc in Giordana Bruna Guerrija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava