Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Izločitev Pahorja s frankfurtskega sejma nerazumljiva

Več članov SAZU se ne strinja z neumestitvijo del tržaškega pisatelja na sejem, na katerem bo Slovenija častna gostja

27. jun. 2023 | 16:44
Dark Theme

Na vest, da dela tržaškega pisatelja Borisa Pahorja niso del slovenskega predstavitvenega programa za Frankfurtski knjižni sejem (FKS), na katerem bo Slovenija častna gostja, so se odzvali na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU). V izjavi 16 članov V. razreda SAZU, katerega član je bil tudi Pahor, protestira proti seznamu, na katerem ni literatovih del.

Kot so zapisali podpisniki protestne izjave, je »formalistični izbris tako edinstvene ustvarjalne osebnosti za predstavitev Slovenije v svetu skrajno nerazumljiv«, saj je Boris Pahor »umetnik z visoko kvalitetnim literarnim opusom, z evropsko odmevnim civilnim pogumom in zgled človeka, ki je aktivno nasprotoval vsem trem totalitarizmom polpreteklega časa«. Še posebej se jim zdi to nerazumljivo, saj je »Pahor slovenski in evropski umetnosti in kulturi po drugi svetovni vojni z močnimi eksistencialnimi in angažiranimi družbenimi vsebinami ter visokimi estetskimi in moralnimi standardi vtisnil pečat na tako globinski ravni, da mimo njega ne bo mogla niti globalizirana in tehnologizirana sodobnost«. Ko se bo sodobnost »resno soočila s svojimi fundamenti, horizonti in problemi, ji bo imel Pahorjev opus v premislek ponuditi marsikatero dragoceno iztočnico,« so prepričani podpisniki izjave, ki protestirajo, kot so zapisali, »proti presenetljivo lahkotni in za relevantno predstavitev duhovnih horizontov sodobne Republike Slovenije v Frankfurtu povsem neupravičeni izločitvi Pahorjevega opusa iz nabora del za predstavitev«.

Pod izjavo so se podpisali Mirko Bratuša, Milan Dekleva, Evald Flisar, Niko Grafenauer, Herman Gvardjančič, Drago Jančar, Andrej Jemec, Milan Jesih, Milček (Bogomil) Komelj, Fedja Košir, Lojze Lebič, Jožef Muhovič, Uroš Rojko, Brane Senegačnik, Zorko Simčič in Nina Šenk.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava