Torek, 02 junij 2020
Iskanje

Knjige o prebivalcih v mejnih položajih

Nasveti iz kulturne karantene – 2. del

FJK |
12. mar. 2020 | 18:35
Dark Theme

Nadaljujemo z nasveti, kako čim lepše preživeti te tedne prisilnega kulturnega molka. Tokrat se nam »iz kulturne karantene« oglaša pesnica Marija Kostnapfel.

»Težko je v času koronavirusa. Zaskrbljeni smo in človek ima veliko razlogov, da je slabe volje.T oda morda je zdaj pravi trenutek, da se zatečemo k pisani besedi in preizkusimo njeno moč. Lahko je zdravilna, nas pomirja, nam razpira nove svetove ali nas usmerja na potovanje k sebi. Ker pa imamo različne potrebe, pričakovanja in zanimanja, je težko svetovati kako dobro knjigo.

Nekateri bi se radi razvedrili, drugi se izobražujejo, spet drugim je všeč, da s fantazijo spreminjajo nemogoče v mogoče, »da se lahko zgodi kar koli – in da je popolnoma enako mogoče, da se ne zgodi nič«, kot bi rekel Jorge Luis Borges. Zato nisem pripravila dolgega seznama. Morda bi priporočila Camusov roman Kuga s trdnim epskim jedrom. Gre za večplastno zgodbo o alžirskem pristanišču Oran v karanteni zaradi epidemije kuge, ki postane del eksistence (tudi vseh nas). Prebivalci v mejnih položajih reagirajo različno, moralne in socialne vezi so razrahljane. Vodilo iz absurdne danosti je lahko samo skrb za bližnjega, ki osmisli človekovo življenje. V mejni situaciji se znajdejo tudi prebivalci mesta, o katerem piše portugalski pisatelj Jose Saramago (Esej o slepoti). Epidemija slepote se bliskovito širi in oblasti zaprejo prebivalce v zapuščeno umobolnico, kjer se sredi kaosa v njih prebudijo najnižji nagoni.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo