Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Ko je bog režiser in režiser bog ...

Nova premiera SSG so Godlbergove variacije

Trst |
12. mar. 2019 | 18:03
Dark Theme

Z judovskim humorjem prežete Goldbergove variacije madžarskega režiserja Georgea Taborija so letošnja zadnja domača produkcija Slovenskega stalnega gledališča. Premierno bodo uprizorjene v petek, 15. marca, na velikem odru tržaškega Kulturnega doma. Na istem odru je potekala tudi predstavitvena tiskovna konferenca, na kateri je o novi produkciji spregovorila ustvarjalna ekipa z režiserjem Robertom Waltlom na čelu.

Waltl prvič režira v Trstu, na tem odru pa je dvakrat nastopil kot igralec - v predstavah Svinjak Pierpaola Pasolinija in Striček Vanja Nejca Gazvode po Čehovu; obe je režiral Ivica Buljan, s katerim z Waltlom sodelujeta že dobrih 30 let. Tokrat je Buljan njegov dramaturg.

Življenje Georgea Taborija (1914-2007) je bilo zelo razgibano: rojen v dvojezični judovski družini (oče je bil Madžar, mama pa Avstrijka), je študiral v Nemčiji, od koder se je zaradi nacističnega režima preselil v Veliko Britanijo (oče bo kasneje umrl v nacističnem taborišču) in tu postal član obveščevalnih služb. Preživljal se je tudi kot novinar in posebni poročevalec, pisal romane, gledališke tekste in - po selitvi v Hollywood leta 1947 - tudi filmske scenarije, na primer za Alfreda Hitchcocka.

»Tabori se je je že konec 80. let, ko je začel pisati Goldbergove variacije, zavedal nevarnosti povratka antisemitizma in sovraštva do manjšin, katerim smo žal danes priča,« je izpostavil režiser Robert Waltl. Pri tem se je zgledoval po Bertoldu Brechtu in Heinerju Müllerju. »Ampak, če je Müller trdil, da po holokavstu ni mogoče več pisati pesmi, je bil Tabori prepričan, da so po holokavstu tudi vici dovoljeni.« Goldbergove variacije so tako mešanica gledališke geneze, pasijona in backstage-komedije, kot je dejal dramaturg Buljan. V njih spremljamo režiserja, ki ga Tabori »perverzno« poimenuje Mister Jay (kar zelo spominja na Jahva - Bog), in njegovega asistenta Goldberga med postavitvijo predstave o usodi izbranega naroda; prvega igra Vladimir Jurc, drugega Tadej Pišek. Na odru si sledijo prizori o Mojzesu, Abrahamu in Kristusu, a tudi erotične dogodivščine »velikega režiserja« s čistilko Mrs. Mopp (Nikla Petruška Panizon), scenografko Ernestino (Maja Blagovič) in zapeljivo gledališko divo Tereso Tormentina (igra jo gostujoča igralka Saša Pavlin Stošić).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava