Ponedeljek, 22 julij 2019
Iskanje

Kultura kot energija prihodnosti

V celoti objavljamo govor Margherite Trusgnach

Čedad |
11. feb. 2019 | 19:59
Dark Theme

»Ljudje so najpomembnejša sestavina kulture in najpomembnejša sestavina naroda. Delati moramo za ljudi in z ljudmi. Z zavestjo, da bo vsak trud prej ali slej pognal cvet, iz cveta pa bo počasi zorel sad.« Tako je med drugim dejala Margherita Trusgnach, slavnostna govornica na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je potekala v nedeljo v Čedadu. Članica Kulturnega društva Rečan, ki je poimenovano po Aldu Klodiču, je spomnila na težke čase, ko je bil slovenski jezik v Benečiji zasmehovan in teptan, in na preporod, ki je sledil. Spomnila je, koliko časa in energije zahteva od posameznikov delo za skupnost. Ko človeka ni več, pa ostane za njim predvsem delo, ki ga je opravil.

Zavedati se moramo, da sta slovenska kultura in jezik bogastvo, ki nas ohranja pri življenju in nas dela skupnost, je opozorila govornica. Kultura je tudi energija prihodnosti in pomemben dejavnik turističnega razvoja, ki naj mladim pomaga, da ostanejo v Benečiji.

Njen govor objavljamo v celoti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo