Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Led Zeppelin še vedno prva liga

Januarja mineva 50 let od izida njihovega istoimenskega prvenca

25. jan. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Pred petdesetimi leti je na glasbeno sceno stopila ena izmed najboljših rok skupin vseh časov - mladi londonski »četverec« Led Zeppelin je namreč 12. januarja 1969 izdal svoj istoimenski prvenec.

Skupina Led Zeppelin stoji na Olimpu svetovne rok glasbe. Gre za bend, ki je v sedemdesetih letih postavil temelje hard roka, na katerih še danes sloni celotno gibanje te glasbene zvrsti in njenih številnih različic. Zasedba je med prvimi postavila na višjo stopničko rokenrol bluz, ga obogatila s tršimi kitarami, hitrejšimi ritmi-bobni, glasbeni uspeh pa kronala z imenitnim vokalom frontmana in pevca Roberta Planta. S svojim inovativnim hard in bluz rokom so Led Zeppelini sestavili verjetno najbolj vpliven rokerski bend vseh časov: če je ansambel Black Sabbath pionir heavy metal glasbe, je zasedba Led Zeppelin ambasadorka hard roka.

Led Zeppeline je leta 1968 ustanovil kitarist Jimmy Page, potem ko je njegov prejšnji glasbeni projekt The Yardbirds propadel. Zraven je poklical nove glasbenike, basista Johna Paula Johnsa, bobnarja Johna Bonhama in pevca Roberta Planta, ime benda pa spremenil v The New Yardbirds. Fantje so tako začeli s koncertiranjem in kmalu posneli nekaj komadov, zaradi težav z imenom pa so se odločili, da se preimenujejo v Led Zeppelin. Podpisali so pogodbo z založbo Atlantic Records in izdali prvo ploščo: glasbeni biser Led Zeppelin je skupina posnela v borih devetih dneh. Na njem lahko prisluhnemo devetim komadom, traja pa skoraj petinštirideset minut. Najprej je na vrsti prvi single Good Times Bad Times, s katerim se je bend predstavil tako angleški kot ameriški publiki. Takoj za njim prisluhnemo krasni baladi Babe I'm Gonna Leave You, pri kateri pridejo do izraza neskončne vokalne zmogljivosti pevca Planta. You Shook Me je senzualen bluz, glasbena priredba komada Willieja Dixona. Dazed And Confused je izrazito psihedelična pesem, Communication Breakdown prava rokenrol poslastica, na koncu pa je še čas za najdaljšo skladbo albuma How Many More Times. Prva liga!

Led Zeppelin

Led Zeppelin

Hard – blues rock

Atlantic Records, 1969

Ocena: ★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava