Sobota, 27 april 2024
Iskanje

London Calling, plošča za vse okuse

Album skupine The Clash slavi 40 let

22. mar. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Skupina The Clash je z zlatimi črkami zapisana v zgodovini roka in pank roka, a ne samo; bend je v skoraj desetletni glasbeni karieri posnel šest plošč, na katerih prisluhnemo tudi reggae, dub, rockabilly in skoraj rap komadom. Skupina je torej bila glasbeno gledano izredno raznolika. In ravno njena raznolikost izstopa v glasbenem biseru London Calling, ki ga je bend izdal pred natanko štiridesetimi leti.

The Clash so leta 1976 ustanovili pevec in kitarist John Graham Mellor, bolje znan s psevdonimom Joe Strummer, kitarist Mick Jones, basist Paul Simonon in bobnar Terry Chimes, katerega je takoj po izdaji prvenca zamenjal Topper Headon. Skupina sodi med pionirje in voditelje angleškega pank gibanja, z ravno tako angleškim bendom Sex Pistols pa je nedvomno odločilno pripomogla k razvoju novega žanra in njegovemu slovesu na svetovni ravni. Pank je sicer nastal v Združenih državah Amerike, kjer je zasedba Ramones že leto pred skupino Sex Pistols izdala svoj prvi istoimenski album. Clashi pa so se od Ramonsev in Sex Pistolsev razlikovali predvsem po besedilih, ki so večkrat bila izrazito politična in sicer skrajno levičarsko usmerjena. Strummer je bil izreden tekstopisec, vedno na strani delavskih razredov.

The Clash so kot omenjeno izdali šest albumov, med najpomembnejše pa gotovo sodi London Calling, prva dvojna plošča angleškega benda. Album je leta 1979 izdala ameriška založba Epic Records. Plošček je imel devetnajst skladb, trajal pa je skoraj petinšestdeset minut. To je zelo verjetno najbolj popoln Clashev album, tako z glasbenega kot z intelektualnega gledišča. Na njem dobimo rokenrol komade, kot je Brand New Cadillac, rokerske Spanis Bombs, Death or Glory in London Calling, dub pesem The Guns of Brixton, poskočno ska skladbo Wrong 'Em Boyo in celo bolj pop obarvano Train in Vain. K uspehu albuma je pripomogla tudi platnica, za nekatere najlepša vseh časov: fotografinja Pennie Smith je na nekem koncertu skupine utegnila ujeti basista Simonona, medtem ko razbija svojo bas kitaro.

V glavnem, London Calling je plošča za vse okuse!

London Calling

The Clash

Rok, ska, rockabilly

Epic Records, 1979

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava