Četrtek, 21 marec 2024
Iskanje

Metlicovitz, pionir oglaševanja

Razstava plakatov v tržaških muzejih Revoltella in Schmidl

Trst |
14. dec. 2018 | 11:20
Dark Theme

Za časa prve tehnološke revolucije in posledičnega vzpona serijske proizvodnje je nastala potreba po oglaševanju. Tiskani mediji so ob koncu 19. stoletja predstavljali nasploh osrednje sredstvo propagande, med vsemi je prav plakat zasedal pomembno mesto. Prvo enotno in zadnje stilno obdobje, ki se je pojavilo takrat v Evropi tako na področju umetnosti kot uporabne umetnosti je bila secesija, zato so prvi umetniški plakati doživeli še najbolj vpliv teh stilnih prvin. V ospredju so bile podobe žensk, ki so se z vzponom meščanstva ekonomsko vse bolj emancipirale. Vpliv japonske umetnosti s stilizacijo rastlinskih motivov je bistveno navdihoval pionirje dizajna, ki si je takrat šele utiral pot in je danes samostojna in vse bolj aktualna zvrst vizualne komunikacije.

Trst se je in se še lahko ponaša z inovativnimi osebnostmi prav na področju grafičnega oblikovanja, plakat pa je tisti medij, ki to na popolnejši način izpričuje. V primerjavi z Leopoldom Metlicovitzem je postal njegov učenec Marcello Dudovich bolj znan, oba pa sta bila nedvomno pionirja grafičnega oblikovanja.

Tržaška občina v sodelovanju z ministrstvom za kulturo in muzejskim sistemom Veneta želi obeležiti 150. letnico rojstva Leopolda Metlicovitza z razčlenjeno razstavo, ki bo na ogled od nedelje do 17. marca v muzeju Revoltella in v Gledališkem muzeju Schmidl v Trstu. Razstava z naslovom Metlicovitz. Umetnost želja. Plakati pionirja oglaševanja bo nato aprila potovala v Državni muzej zbirke Salice v Treviso. To bo tudi prva obsežnejša retrospektiva; nastala je po zamisli časnikarja in pisatelja Roberta Curcija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava