Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Monica

Dolga pot domov

2. dec. 2022 | 11:30
Dark Theme

Monico spoznamo na poti domov v rojstno hišo, ki jo je v resnici zapustila pred nekaj desetletji, ko je bila še fant. Takrat je mama sina pospremila do postaje, kjer sta se poslovila le nekaj minut pred odhodom avtobusa, da bi ne imela časa za pogovor.

Novi film italijanskega režiserja Andree Pallaoro je zgodba o tem; o vračanju domov, med zidove in objeme, ki se jim je protagonist sam zavestno odpovedal, da bi lahko zasledoval sanje in cilje, ki jih družinski člani niso razumeli.

Monica, zdaj lepa mlada ženska, se naposled odloči, da se spet vrne domov, ker ji brat pove, da ostaja mami še zelo malo dni življenja in je prav, da se lahko še vsaj enkrat srečata ...

Avtor filma, ki z neverjetno tenkočutnostjo sledi protagonistki na dolgem road movieju vzdolž Ohia, je danes štiridesetletni režiser, rojen v Trentu, ki se je pri sedemnajstih letih odselil v ZDA na enoletno šolsko izmenjavo, po kateri se v resnici ni več vrnil domov. V Kaliforniji je doštudiral iz filmske režije in od danes je njegov tretji film Monica na sporedu tudi v Trstu, v kinodvorani Ariston. Celovečerec se je septembra potegoval za zlatega leva na beneški mostri.

Monica

ZDA, Italija 2022

Režija: Andrea Pallaoro

Igrajo: Trace Lysette, Patricia Clarckson, Emily Browning in Adriana Barraza

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava