Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Možina pod reflektorji

Izšla je pri založbi Mladika in osvetljuje delo tržaškega slikarja Livia Možine, samouka, ki svoj talent rad deli s številnimi tečajniki

Trst |
2. dec. 2022 | 10:55
Dark Theme

Pri založbi Mladika je pravkar izšla trijezična knjiga Livio Možina slikar - pittore - painter. V torek so jo predstavili v Tržaškem knjižnem središču in kot je uvodoma spomnil njen urednik Mitja Petaros, slikar najprej ni pristal na izid knjige o svoji ustvarjalnosti. Možina je po naravi bolj zadržan, želel je ostati daleč od reflektorjev, a je tokrat prevladalo prigovarjanje številnih ljubiteljev umetnosti, ki njegovo delo cenijo, kar je množica na tržaški predstavitvi potrdila.

Nova publikacija naj bi bila neke vrste slika o slikarju, ki ustvarja slike. Urednik je spomnil, da se je Možina sprva ukvarjal z risbo, s slikarstvom pa še polnih pet desetletij. Zvrsti se je približal kot samouk, a poglobljeno preučil različne metode upodabljanja, predvsem pa veliko pridobil z rednim obiskovanje likovnih razstav. Od vsega začetka je njegovo pozornost pritegnil hiperrealizem. Možina so odlikuje po izjemni ročni spretnosti in žlahtni slikarski izpovednosti.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava