Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Najboljši film je Zelena knjiga, štirje oskarji za Bohemian Rhapsody

Ameriška akademija filmskih umetnosti je podelila svoja najvišja priznanja

ZDA |
25. feb. 2019 | 9:18
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Na sinočnji 91. podelitvi filmskih oskarjev je film, posvečen pevcu skupine Queen Fraddieju Mercuryju, Bohemian Rhapsody, prejel štiri pozlačene kipce, za najboljšega pa je bil proglašen film Zelena kniga, ki je prejel tri oskarje. Bohemian Rhapsody je prejel oskarja za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral Rami Malek, za montažo filma, za montažo tona in za mešanje tona. Film Zelena knjiga, ki pripoveduje resnično zgodbo o očetu Nicka Vallelonge, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja vozil in branil temnopoltega pianista Dona Shirleyja po ameriškem rasističnem jugu, pa oskar za najboljši film, scenarij in stransko moško vlogo, ki jo je odigral Mahershala Ali.

Film Roma je deloma upravičil vlogo favorita, saj je prejel oskarje za fotografijo, za najboljši film v tujem jeziku in za režijo. Olivia Coman je prejela oskar za najboljšo žensko vlogo v zgodbi o angleški kraljici Ani v filmu Najljubša, Lady Gaga pa za najboljšo izvirno pesem (Shallow) v filmu Zvezda je rojena.

Film o afriškem super-heroju Črni panter je dobil oskarje za kostumografijo, scenografijo in izvirno glasbo. Spike Lee pa je prejel prvega oskarja za prirejeni scenarij v filmu Črni KKKlanovec.

Oskarja za kostumografijo je dobila Ruth Carter (Črni panter), za scenografijo pa Hannah Beachler. Oskarja za stransko žensko vlogo je filmu If Beale Street Could Talk zagotovila Regina King, zgodba o nekdanjem podpredsedniku ZDA Dicku Cheneyju Mož iz ozadja pa je dobila oskarja za masko in oblikovanje pričeske.

Oskarja za kratki igrani film je osvojil Skin, za kratki animirani film Bao, za celovečerni animirani film pa po pričakovanju Spiderman: Novi svet. Za posebne učinke so oskarja podelili vesoljskemu filmu Prvi človek.

Podelitev je uvodoma popestril nastop skupine Queen, kasneje sta zapela tudi Bradley Cooper in Lady Gaga.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava