Petek, 22 november 2019
Iskanje

Neutolažljivi oče Nick Cave

Avstralski roker izdal ploščo Ghosteen

1. nov. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Avstralski kantavtor Nick Cave nam po treh letih ponuja nov glasbeni izdelek; s svojim bendom The Bad Seeds je na začetku oktobra izdal plošček Ghosteen.

Nicholas Edward Cave ni le glasbenik in kantavtor ampak tudi pisatelj, scenarist in filmski igralec. V več kot štiridesetletni karieri je avstralski roker sodeloval z marsikaterim bendom, začel pa je daljnega leta 1976, ko je v Melbournu ustanovil svojo prvo zasedbo The Boys Next Door. Kmalu nato so Cave in ostali spremenili ime v The Birthday Party in se preselili v London. Zasedba velja za enega najpomembnejših post-pank bendov konca sedemdesetih in začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. V tistih letih je mladi Cave veliko eksperimentiral na glasbenem področju, kar se mu še pozna pri nastopanju z bendom Grinderman. Glavna Caveova skupina pa ostaja The Bad Seeds, s katero je avstralski pevec posnel največ ploščkov in zaslovel na svetovni ravni. Bend igra svojevrstni alternativni rok s pošteno dozo eksperimentiranja. Glasbeni motivi so večkrat temačni, ravno tako tudi besedila.

Cave, ki se na koncertih »spremeni« v pravega guruja in publiko dobesedno očara, se je z družino pred nekaj leti preselil iz Brightona v Los Angeles, potem ko se je leta 2015 njegov petnajstletni sin Arthur smrtno ponesrečil na britanskih pečinah. Nesreča se je zgodila ravno med snemanjem prejšnjega albuma Skeleton, v katerem je zaznati žalost in depresijo. Caveov proces žalovanja se še ni zaključil, saj je tudi na novi plošči Ghosteen veliko aluzij na preminulega sina – že sam naslov je angleška besedna igra med duhom in najstnikom. V enajstih pesmih se mož, žena in sin sprehajajo v izmišljenem svetu, spreminjajo se v živali, skupaj preživijo veliko dogodivščin ... V komadu Fireflies se sin zavedno oddalji, a Cave ne obupa: v pesmi Spinning Song je prepričan, da »se mir vrača k njemu«, v skladbi Waiting For You pa se usede za klavir in na dan privre nežno upanje neutolažljivega očeta ...

Ghosteen

Nick Cave & The Bad Seeds

Ambient, alternativni rok

Bad Seed Ltd. Records, 2016

Ocena: ★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo