Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Neutolažljivi oče Nick Cave

Avstralski roker izdal ploščo Ghosteen

1. nov. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Avstralski kantavtor Nick Cave nam po treh letih ponuja nov glasbeni izdelek; s svojim bendom The Bad Seeds je na začetku oktobra izdal plošček Ghosteen.

Nicholas Edward Cave ni le glasbenik in kantavtor ampak tudi pisatelj, scenarist in filmski igralec. V več kot štiridesetletni karieri je avstralski roker sodeloval z marsikaterim bendom, začel pa je daljnega leta 1976, ko je v Melbournu ustanovil svojo prvo zasedbo The Boys Next Door. Kmalu nato so Cave in ostali spremenili ime v The Birthday Party in se preselili v London. Zasedba velja za enega najpomembnejših post-pank bendov konca sedemdesetih in začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. V tistih letih je mladi Cave veliko eksperimentiral na glasbenem področju, kar se mu še pozna pri nastopanju z bendom Grinderman. Glavna Caveova skupina pa ostaja The Bad Seeds, s katero je avstralski pevec posnel največ ploščkov in zaslovel na svetovni ravni. Bend igra svojevrstni alternativni rok s pošteno dozo eksperimentiranja. Glasbeni motivi so večkrat temačni, ravno tako tudi besedila.

Cave, ki se na koncertih »spremeni« v pravega guruja in publiko dobesedno očara, se je z družino pred nekaj leti preselil iz Brightona v Los Angeles, potem ko se je leta 2015 njegov petnajstletni sin Arthur smrtno ponesrečil na britanskih pečinah. Nesreča se je zgodila ravno med snemanjem prejšnjega albuma Skeleton, v katerem je zaznati žalost in depresijo. Caveov proces žalovanja se še ni zaključil, saj je tudi na novi plošči Ghosteen veliko aluzij na preminulega sina – že sam naslov je angleška besedna igra med duhom in najstnikom. V enajstih pesmih se mož, žena in sin sprehajajo v izmišljenem svetu, spreminjajo se v živali, skupaj preživijo veliko dogodivščin ... V komadu Fireflies se sin zavedno oddalji, a Cave ne obupa: v pesmi Spinning Song je prepričan, da »se mir vrača k njemu«, v skladbi Waiting For You pa se usede za klavir in na dan privre nežno upanje neutolažljivega očeta ...

Ghosteen

Nick Cave & The Bad Seeds

Ambient, alternativni rok

Bad Seed Ltd. Records, 2016

Ocena: ★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava