Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Noir, ki se začne in konča v eni sami noči

Tretji celovečerni film rimskega režiserja Andree Di Stefana je njegovo prvo delo, posneto v Italiji

16. mar. 2023 | 11:30
Dark Theme

Postavljen v Milan, ki ga gledalec tokrat preleti s ptičje perspektive, ker se film začne z dolgim sekvenčnim kadrom prav nad mestom. Režiser Andrea Di Stefano ga je posnel iz helikopterja, ponoči, ko lombardijsko prestolnico osvetljujejo luči. Z visokega opazujemo tako palače, nebotičnike, Duomo: pripoved nas iz bogatejših predelov, mimo osrednjih trgov, popelje do četrti za milansko železniško postajo. V stanovanju v četrtem nadstropju pripravljajo presenečenje Francu Amoreju, policistu, ki se po petintridesetih letih poštenega službovanja odpravlja v pokoj. Žena ga s kopico prijateljev čaka doma, kjer je že vse nared za začetek praznične večerje.

Tako vstopimo v enega lepših italijanskih filmov leta, tretjo celovečerno zgodbo rimskega režiserja Andree Di Stefana in hkrati njegovo prvo dolgometražno delo, posneto v Italiji. Noir, ki se začne in konča v eni sami noči.

Ženini sorodniki, sicer člani kalabrijske n’dranghete Franca Amoreja prepričajo, da takoj po upokojitvi sprejme novo občasno zaposlitev kot spremljevalec in šofer kitajskega klana. Očitno naivni in vselej razpoložljivi policist, ki ga pooseblja kot vedno odlični Pierfrancesco Favino, najprej okleva, a se kmalu potem pusti prepričati in sprejme novo službo. Njegova prva misija tako sovpade z zadnjim delovnim dnem v policiji ...

Skoraj v celoti ponoči posnet Di Stefanov film je nadvse prepričljiv noir, ki uspe spraviti v isto, napeto zgodbo, opis večkulturnega velemesta, pripoved o kriminalu in izviren portret posameznikov, ki si prizadevajo, da bi po legalnih in tudi ilegalnih poteh dosegli boljše življenje. V vse to je avtor, ki je nase opozoril že pred desetimi leti s filmom Escobar, uspel vplesti tudi ljubezensko zgodbo Franca in njegove mlade žene Viviane, ki je v resnici sorodnica kalabrisjkih mafijcev. Prav ta njena tesna zveza s kriminalom onemogoči zglednemu policistu Amoreju, da bi lahko službeno napredoval. Ob Pierfrancescu Favinu v filmu naravnost blesti petintridesetletna milanska igralka Linda Caridi, ki pooseblja temperamentno Viviano, determinirano kalabrijsko žensko, ki pogumno stoji ob možu tudi v najtežjih trenutkih.

L’ultima notte di Amore

Italija, 2023

Režija: Andrea Di Stefano

Igrajo: Pierfrancesco Favino, Linda Caridi, Francesco Di Leva, Antonio Gerardi in Fifi Wang

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava