Torek, 27 julij 2021
Iskanje

Polanski in njegov J’accuse

Režiser se je ponovno lotil velike zgodovinske zgodbe

21. nov. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Začetna scena, scena velikega ponižanja, ko francoskemu generalštabnemu častniku Alfredu Dreyfusu zaradi obtožbe vohunjenja za Nemčijo odvzamejo vojaški čin in ga zasmehujejo, da je Žid, že sama velja ogled najnovejšega celovečerca najbrž največjega še živečega evropskega režiserja. In prav ta scena je bila v resnici osrednji povod, ki je Romana Polanskega prepričal, da se 17 let po z oskarjem nagrajenim Pianistom spet loti velike zgodovinske zgodbe. Trenutek Dreyfusovega onečaščenja ga je namreč prevzel že kot študenta, ko je prisostvoval projekciji dela Emile Zola Williama Dieterleja iz leta 1937, v katerem prvič obujajo ta trenutek; 5. januarja 1895 obetavnega oficirja Alfreda Dreyfusa obsodijo tudi na dosmrtno ječo in pošljejo na Hudičev otok. Enemu največjih političnih škandalov v francoski zgodovini je priča tudi Georges Picquart, ki je napredoval v vodjo vojaške obveščevalne enote, ki je dokazala Dreyfusovo krivdo. Ko Picquart odkrije, da zaupne informacije še vedno uhajajo na nemško stran, se znajde v nevarnem labirintu prevar in korupcije, ki ogrožajo ne samo njegovo čast, temveč tudi njegovo življenje.

Režiserjev tudi osebni J’accuse (Obtožujem) nepravičnim procesom, antisemitizmu in obsodbam nedolžnih ljudi si je na beneški Mostri prislužil veliko nagrado žirije, čeprav je bil daleč najlepši film festivala. Celovečerec je namreč ponovno izzval polemike zaradi posilstva 13-letnega dekleta leta 1977, ki ga je Polanski sicer priznal in zaradi katerega je tudi pobegnil iz ZDA. Ob dogodek se je obregnila tudi predsednica žirije Lucrezia Martel in že od začetka je bilo jasno, da bo pogojeval končni »palmares«. V prejšnjih dneh pa je za novo obtožbo na račun v Parizu živečega filmarja poskrbela manekenka Valentine Monnier in ga obtožila posilstva, do katerega naj bi prišlo pred 45 leti v Gstaadu. Polanski je zavrnil vse obtožbe, francoska ministrica za kulturo Laurence Rossignol pa je apelirala na občinstvo, naj bojkotira film. Njene besede niso zalegle, saj si ga je med prvim koncem tedna v francoskih kinodvoranah ogledalo že skoraj petsto tisoč ljudi.

L’ufficiale e la spia (J’accuse)

Francija, Italija 2019

Režija: Roman Polanski

Igrajo: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner in Mathieu Amalric

Ocena: ★★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj menite o digitalnem covidnem potrdilu?

24. jul. 2021 | 8:00
a) Edina alternativa novemu lockdownu
b) Nesmiseln ukrep
c) Dobra ideja, a težko jo bo učinkovito izkoristiti
d) Ukrep, ki diskriminira
e) Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo