Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Pop obarvana Afrodite

Zasedba Dimartino izdala peto ploščo

Trst |
10. maj. 2019 | 11:30
    ?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">
Dark Theme

Antonio Di Martino ni več novinec na italijanski neodvisni glasbeni sceni, njegov prvenec Cara maestra abbiamo perso je izšel že leta 2010. Šestintridesetletni kantavtor iz Palerma se že od najstniških let ukvarja z glasbo, najprej z bendom Famelika, nato s skupino Dimartino, ki jo je ustanovil leta 2010 in se odločil za kantavtorsko kariero. Pri pisanju avtorske glasbe in izvirnih besedil se zgleduje po starejših italijanskih kantavtorjih, kot so Fabrizio De Andrè, Rino Gaetano, Francesco De Gregori, Lucio Battisti in Lucio Dalla; ravno vpliv pokojnega Dalle se pri Di Martinovih komadih in besedilih kar pozna.

Skupina Dimartino je svoj prvenec Cara maestra abbiamo perso izdala pred devetimi leti. Pri snemanju je Di Martinu priskočilo na pomoč kar nekaj priznanih italijanskih glasbenikov, med katerimi gre omeniti bolj znanega Vasca Brondija (Le luci della centrale elettrica). Album si je prislužil marsikatero priznanje, nekateri glasbeni kritiki pa so ploščo definirali kot enega izmed boljših prvencev zadnjih let. Po številnih koncertih se je Di Martino leta 2012 ponovno usedel v studio in z bobnarjem Giustom Correntijem ter pianistko Simono Norato posnel novo ploščo. Sarebbe bello non lasciarsi mai ma abbandonarsi ogni tanto è utile je izšla leta 2012 s pomočjo neodvisne glasbene založbe Picicca Dischi, ki jo že vrsto let upravlja italijanski kantavtor Dario Brunori (Brunori Sas). Z isto založbo je Di Martino izdal še plošči Un paese ci vuole in Un mondo raro, danes pa še novo Afrodite.

Album sestavlja deset skladb za malo manj kot štirideset minut glasbe. Sicilijanski glasbenik se je z novo ploščo približal lahkotni pop glasbi in to dokaj uspešno. Besedila so nekoliko bolj »preprosta« in tudi zato bolj učinkovita, v njih pa Di Martino še vedno ohranja kritično, kantavtorsko žilico. Med boljše komade novega albuma spadajo umirjena Feste comandate, poskočna in indie pop obarvana Pesce d'aprile ter single Giorni buoni.

Afrodite

Dimartino

Kantavtor / Indie pop

Picicca Dischi/42 Records, 2019

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava